Лютви Местан даде тежко обещание пред Нова тв: напуска поста на председател на ДПС и българската политика, ако се докаже, че е написал и един донос в "съзнателния си живот". Това стана по повод въпрос за агентурното му минало и картончето с псевдоним агент Павел.

Агент Павел и войникът г-н Местан

Лидерът на ДПС даде следното обяснение:

"Напоследък със садистична наслада се вади тази тема. По изключение ще дам отговор на този въпрос. 1978 г. На 17 г. и 9 месеца г-н Местан е в казармата и две години е войник в униформа, в изпълнение на устав, заповеди и т. н. Оттогава комисията огласи картон без нищо повече. Заявявам че в съзнателния си живот като студент, като учител в целия си съзнателен живот поемам риск, че в тази система нищо не може да се загуби – ако в моя съзнателен живот някой покаже не донос, не клевета, една дума която да ме направи морално уязвим, говоря за целия си съзнателен живот - аз няма да се занимавам с политика. Всичко, което съм постигнал, го дължа на родителите си и на тази уникална партия, на която съм председател сега.  Не знам кой е измислил този картон, агент Павел. Това стои извън моята воля", обяви Местан като говореше за себе си в 3 л. ед .ч. Според някои психологични обяснения това би могло да се тълкува като желание да се отстрани, да се разграничи от онзи образ.

"Трето главно, първо главно - някой си го е измислил", каза Местан и повтори, че е готов да напусне ДПС и ще излезе от политиката. Нямаме проблем да подкрепим лустрационен закон, каза още той, но да не се заменяли позициите на жертви и палачи. 

Що е то задкулисие

Трябвало да имаме воля преди да говорим за задкулисие да дадем определение за задкулисие, посъветва Местан. 

"Аз искам да знам кой стои зад всички тези инициали (в изчезналото тефтерче на Златанов - б.р.) без изключение. Както инициалите са в компания, така и задкулисието е в компанията. Няма как да се сведе до една партия или до една персона. Въпросът за задкулисната роля, за митологемата за ДПС е параван, зад който се крият опасни процеси в българската демокрация. Вероятно имаме свой принос за този медиен образ, обраснал с митологеми. Затова съм предприел курс да не бягаме от тези теми, а да ги инициираме", каза Доган. И разви вече познатата си теза за внесение от депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски законопроект за разкриване на банковата тайна в КТБ. "Как ви стои митът за КТБ като банка на ДПС и как се връзва с категоричната решимост - моя и на цялата група на ДПС да стигнем до всички връзки между банката и публичните фигури", попита реторично Местан. 

Как пада още един мит? Делян Пеевски неслучайно е съвносител на този закон. Нека да коментират закона, че е несъвършен, че има пропуски. Приемаме всякакви предложения законът да стане още по работещ. Нека да стигнем до дъното, продължи той.

Отговорът на въпроса #Кой не можел да е в единствено число, разговорът трябвало да бъде за системата, каза още Местан.

Нормален български политик

Делян Пеевски е нормален български политик, който ходи всеки ден на работа, похвали своят прочут депутат лидерът на ДПС

За сметките на Доган в КТБ

Ако има някой от ДПС, ще си понесе отговорността, каза Местан за вероятните резултати при откриването на банковата тайна. Според него почетният председател на ДПС Ахмед Доган имал "по-скоро разплащателна сметка" в КТБ. А за внушителния лимит на кредитната му карта Местан коментира: Дали е ползван въобще някога този лимит.

Няколко задачки от Местан с индиректен адресат Иван Костов

Аз имам дъщеря от първия брак. Но ще ще се окаже ли, че тя има консултантски договор, по който получава 30 хил. лв. на месец, повтори познатата си теза Местан. Попитан дали става дума за Иван Костов, той отговори, че няма да споменава имена, говори с езика на фактите. Според Местан и разцветът на КТБ започнал точно по верме на управлението на кабинета "Костов". 

"Кой е създателят на банката? При Иван Костов тя е продадена на 11 офшорни фирми", оформи фактите лидерът на ДПС. Как хронологията на събитията дава основание да се твърди, че е банката на ДПС, попита Местан. "Ако си мислите, че банката е фалирала заради едно скарване (между Пеевски и Цветан Василев), продължаваме да сме в плен на митовете. Банката е приключила отдавна, отдавна", заключи той и цитира разследване на "Капитал" отпреди 4 години.

Похвали за Цацаров

"Политиците трябва да бъдем много внимателни, когато даваме оценка за българската съдебна власт, не е наша работа да коментираме", каза Местан. И веднага след това похвали главния прокурор Сотир Цацаров: "Смятам, че прокурор Цацаров в дълги периоди се явяваше и стожер на държавността, заемаше безкомпромисни позиции. Казвам го спрямо човек, който е поискал имунитета на немалко представители от ДПС", обясни лидерът на ДПС.