Доброволческите батальони могат да извършат военен преврат в Украйна, предупреди киевският прокурор Сергий Юлдашев, цитиран от сайта РБК.

Контролът върху тези формирования става залог в преговорите за формиране на управляваща коалиция в Украйна, отбелязва изданието. Това са отряд, воювали в Донбас на страната на украинските сили. Някои от техните командири влязоха в парламента след изборите на 5 октомври. Повечето са от партията "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк, взела най-много гласове. Командири като Андрей тетерук и Андрей Билецки направо заявиха, че смятат да ходят въоръжени на работа във Върховната Рада.

Прокурорът Юлдашев нарича доброволците "непрогнозируеми", сравнява ги с анархистките отряди на "бащицата" Нестор Махно от времето на Гражданската война след Октомврийската революция. Той предупреждава, че те "могат дори да извършат военен преврат".

Назначеният от президента Петро Порошенко военен министър Степан Полторак иска да прехвърли доброволческите батальони към украинската армия. Вътрешният министър Арсен Аваков, чиято партия "Народен фронт" преговаря с Порошенко за коалиция, предлага доброволците да се подчиняват на Националната гвардия.

Преговорите трябва да приключат в събота. Порошенко настоява за оставката на Аваков, твърдят украинските медии. В момента обаче подкрепата на батальоните е сериозен аргумент при делбата на министерски портфейли, изтъква РБК.

Според участници в едно от заседанията на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Порошенко вижда в доброволческите формирования вътрешнополитическа заплаха.  Един от командирите - Семьон Семьонченко, заявил пред местно издание, че батальоните са страшни само за "онези, които корумпират и са корумпирани" и "хората с нагласа да станат предатели на страната".

"Батальоните са военна сила на Майдана. По принцип те са наточени срещу кланово-олигархичната система и може да загърбят днешните власти, ако сметнат, че са предали идеалите на Февруарската революция, твърди украинският политолог Олег Соскин. 

В подчинение на военното командване в момента са 44 от доброволческите батальони. Най-боеспособните от тях, подчинени на МВР или гвардията, се предвижда да станат 35.