Парламентът прие оставката на зам.-председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Николай Попов. Попов, който отговаряше за надзора върху инвестиционната дейност, вчера подаде молба за оставка, без да посочва причини.

Депутатът от БСП Георги Кадиев привоза парламента да не гласува оставката, като поиска да бъде изслушан както Попов, така и председателят на КФН Стоян Мавродиев.

"Това е протест срещу случващото се в КФН. Нека пазим кадрите на тази тържава, те не са много", каза Кадиев, който определи Попов като "изключително качествен човек". Но депутатите не се съобразиха с неговото предложение.

 През последните месеци регулаторът е подложен на критики заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), която като публично дружество е поднадзорно лице на комисията. Стоян Мавродиев отхвърля критиките с това, че комисията нямала правомощия, а БНБ трябвало да каже дали има проблеми в една банка.

Според съобщения във файсбук страницата на Георги Кадиев се носят слухове, че управляващите готвели Стоян Мавродиев, който през 2009 г. беше избран за депутат от ГЕРБ, за управител на БНБ.

"Това е мое решение. Идва момент, в който човек взима решение. Това не е първият път, който подавам оставка", коментира Попов пред Клуб Z. "Пак ви казвам, това е мое решение и аз съм преценил дали съм го взел или не, и трудно нещо външно може да ме мотивира", каза Попов. "Не съм мислил още за работа, но по закон нямам право една година да работя в този сектор", добави той.

П рез август м.г. Попов, заедно с другите зам.-председатели на комисията Борислав Богоев и Антония Гинева влязоха в конфликт с председателя Мавродиев. Те написаха открито писмо до медиите, в което го обвиниха, че еднолично е взел решение за преместване на ведомството в нова сграда, която е собственост на контролирано от комисията лице.

След този случай в своите публични изявления Стоян Мавродиев започна да призовава заместниците си да подадат оставки, защото "клатели регулатора". 

Николай Попов беше избран за зам.-председател на КФН в края на май 2012 г., като зае мястото на Димана Ранкова, която подаде оставка и стана финансов съветник на президента Росен Плевнелиев. По времето на кабинета "Сакскобургготски" Попов ръководеше Главна данъчна дирекция (сега Национална агенция за приходите), но подаде оставка в началото на мандата на тройната коалиция.