Изчезването на тефтерчето на Филип Златанов министърът на правосъдието Христо Иванов определи като"тежки медицински показатели за състоянието на системата". Според него е нужно да се направи преоценка на цялостния подход към делото на Златанов. Ккато и на цялостната политика на Висшия съдебен съвет по отношение на разпределянето на делата.

"Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, да се случат тези неща в един и същи ден, вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче да се случи това по най-важните дела в държавата, е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение. Именно това показва необходимостта от установяване на фактите в цялата система. Става дума за цялостната политика на ВСС по отношение на разпределението на делата и за цялостния подход към делото на Филип Златанов. Исторически такива токови удари на сървърите на СГС са се случвали и преди, и това показва огромен системен проблем на безхаберие относно елементарната сигурност на системата. Там има поне за една година изчезнал архив за случайно разпределение назад в миналото, именно, както се твърди, поради такъв токов удар. Това показва тотална безстопанственост на нещо, което е ключов елемент от доверието към съдебната система. Ключовият въпрос е да получим ясни обяснения за това какво точно се е случило, как точно са подхождали от ВСС към управлението на системата за случайното разпределение, СГС, прокуратурата по съответното дело и след това да правим политическите изводи за едни или други инициали. Моят фокус е по тази тема", обясни министърът по БНР.

ВСС да покаже воля за мотивиран избор на председател на ВКС, а в парламента да се задействат за избор на главен съдебен инспектор, поиска още Иванов.

"Много е важно ВСС да покаже ясна воля за мотивиран избор за председател на ВКС. Важно е в НС бързо да се предприемат действия за стартиране на процедура за избор на главен съдебен инспектор", призова министърът.

Няколкото месеца, които имаме до европейския доклад за партньорство, важното, което можем да направим, е да имаме предварителен план за действие, обяви министърът.

"Не можем да смекчаваме доклада, той ще бъде обективно негативен, ние го знаем това, казвали сме го и работим по това, още преди да е дошъл докладът, да направим стъпки за решаване на проблемите, които той ще констатира. Така че, ако докладът ни завари в положение на адекватност и на работа по констатираните проблеми, това е най-доброто, което можем да направим. Бях поканен в Брюксел да представя стратегията. Тя е такъв план. Имаме силна, безпрецедентна декларация, с която започна работата си кабинетът. Никога не сме имали толкова сериозен ангажимент от страна на управляващото мнозинство, с такава конкретика за съдебна реформа, каза Иванов. 

Министърът на правосъдието ще обяви екипа си през следващите дни и отново декларира, че ще напусне поста си, ако види липсата на воля за съдебна реформа.