За първи път в човешката история сонда кацна върху комета, предаде Ройтерс.

Точно в 17,30 часа българско време сондата "Фила" се приземви на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Това стана в рамките на проект на Европейската космическа агенция (ЕКА).

В 10.35 часа българско време космическият апарат „Розета” спусна "Фила" на разстояние 22,5 километра от кометата. Почти седем часа по-късно тя кацна на площадка,  наречена „Агилкия” в чест на египетски остров в река Нил. Названието е символично. На Агилкия са пренесени древноегипетски статуи от остров Фила, който остава под вода след построяването на язовира Асуан.

Поради огромното разстояние между 67P/Чурюмов-Герасименко и Земята учените разбраха за успешното кацане едва 28 минути по-късно.

С кръстче е отбелязано мястото на кацане на "Фила".

Мисията за "космическа археология", както бе наречен проектът на ЕКА, започна през 2004 г. с изстрелването на сондата "Розета". Целта й е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за първични останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години. Вземането на проби от кометата ще помогне на учените да анализират развитието на Земята и останалите планети.

След дълго пътуване "Розета" достигна през август кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

ЕКА не избра лесния път за тази мисия, сравнима с кацането на "Викинг" на Марс през 1976 г. Операцията за изследването на непозната територия бе подготвяна дълго и старателно.

За разлика от "7-те минути терор" при спускането на марсохода "Кюриосити" на повърхността на Марс през 2012 г., учените "гризяха нокти" 7 часа, преди да разберат дали 100-килограмовият апарат "Фила" успешно се е позиционирал на повърхността на кометата.

По време на спускането "Фила" предаваше информация към Земята за праха и газовете по пътя си. Всичко това се случи на разстояние 511 милиона километра от нашата планета.

Кометата е открита съвсем случайно

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко е открита съвсем случайно през 1969 г. от двама съветски учени. Това са украинците Клим Чурюмов (днес на 77 г.) и Светлана Герасименко (69 г.)

Клим Чурюмов

За датата на откриване на планетата се смята 23 октомври 1969 г. Чурюмов я локализира върху снимка на кометата 32P/Комас Сола, направена месец по-рано от Герасименко в обсерваторията в Алма-Ата.

Светлана Герасименко

Кометата има кратък орбитален период. Той е 6 години и 6 месеца.

Обритата на 67Р/Чурюмов-Герасименко обаче неведнъж се е променяла. Това показало внимателното й проучване преди стартирането на проекта "Розета". До 1959 г. най-близката до Слънцето нейна точка се намирала на 2,7 астрономически единици от него. След това под гравитационното въздействие на Юпитер разстоянието намаляло до 1,29 астрономически единици. То е такова и до днес.