Напук на местната цензура, в китайската социална мрежа Weibo продължава активното обсъждане на "случая с шала" в Пекин. Жените от Поднебесната империя нарекоха президента на Русия Владимир Путин, подаващ топла наметка на китайската първа дама Пен Лиюан, идеал за потенциален съпруг. Освен това пуснаха и хаштаговете #普京暖男 ("Грижовният Путин"и #普京绅士 ("Путин джентълмен").

В хода на онлайн обсъждането на случая от 10 ноември, китайките изказват доста ласкателни за руския лидер мнения. Най-вече дамите настояват, че загрижеността на Путин за г-жа Лиюан е "постъпка на уверен в себе си мъж, който не обръща внимание на чуждото мнение". (В този случай определението може да е положителна черта, но по отношение на Украйна някак си не можем да го приемем като такава, бел. ред.) 

"Проява на нежност от стоманен мъж. Путин действително е модел за подражание", отбелязва една от участничките в обсъждането. Дали госпожата си дава сметка, че "стоманен" е псевдонимната фамилия на един друг руски лидер на име Йосиф Джугашвили, не можем да знаем.

Представителките на прекрасната половина на Китай също изразяват и горчиво съжаление, че на местните мъже не им достига романтичност и галантност, а също осъждат съвременната идея за равенство на половете. "Ако ще се омъжвам, искам да е за такъв човек като Путин!", пише възторжена ползвателка на Weibo.

Онзи ден китайските специалисти по цензурата изтриха от всички национални интернет ресурси видеото, на което президентът на Русия Владимир Владимирович подава и наглася наметката на крехките плещи на Пън Лиюан - съпругата на китайския лидер Си Дзинпин. Въпреки това публикациите по темата, както и съпътстващите хаштагове продължават да заливат Weibo -  китайския аналог на Twitter.