Проект за нов Закон за гарантиране на влговете в банките предвижда да се изплащат пари и на вложителите, на които банките са дали преференциални лихви. Документът беше публикуван на сайта на Министерството на финансите. В него са въведени изискванията на Директива 2014/49/ЕС, която беше публикувана на 12 юни в "Официален вестник" на ЕС, а държавите бяха задължени да въведат законодателствата си спрямо нея до 3 юли 2015 г. Предложението е той да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Освен това таванът за някои гарантирани депозити се вдига от 196 000 лв. на 250 000 лв., а вложителите ще получават по-бързо парите си в закъсали банки. 

Таванът от 250 000 лв. ще се отнася само за срок от 3 месеца от датата на постъпилите средства във влогове, възникнали в резултат на сделки с недвижимо имущество, свързани с имоти за жилищни нужди, влогове, които възникват в резултат на изплатени суми по повод на прекратяване на брака, прекратяване на трудово или служебно правоотношение, инвалидност или смърт, както и влогове, които възникват в резултат на застрахователни или осигурителни плащания или на изплащането на обезщетение за вреди от престъпления или от отменена присъда.

В обхвата на гарантираните депозити по новия закон попадат и други депозити, които са ограничени по сега действащия, като например тези на членовете на управителния съвет на фалиралата банка, на акционерите с над 5% от капитала и влогове на други лица, свързани с контрол на банката.

Срокът за изплащане на гарантираните депозити се съкращава значително, като става до 7 дни от отнемане на лиценза на банката от БНБ или от невъзможността тя да извърши плащане по депозити. Във втория случай централната банка ще е задължена да вземе решение за това в 5-дневен срок от който узнае, че банката не е изплатила влогове, които са изискуеми и дължими. Така няма да се налага вложителите да чакат месеци за отнемане на лиценза на закъсалата банка, както се случи с Корпоративна търговска банка и дъщерната ѝ Търговска банка "Виктория".