АБВ застава "категорично" зад готвените от ГЕРБ и Реформаторския блок реформи в сектор "Сигурност".

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Румен Петков (АБВ).

Става въпрос за пакета устройствени планове за спесцлужбите и законите за НРС, НСО, "Военното разузнаване" и МВР, предлагани от ГЕРБ, както и сливането на военното и цивилното разузнаване в единна агенция, за което пък настояват от Блока.

"Това, което се прави в момента, е наистина необходимо. Предните промени (направените от кабинета "Орешарски", б.р.) бяха изсипани в парламента изведнъж, а тук поне тече дебат и то от повече от година", посочи Петков, визирайки факта, че миналото правителство направи ударни реформи в сектора.

"Сега, когато службите за подслушване се вадят и от ДАНС и от МВР, и със създаването на развноотдалечена служба, в много по-голяма степен ще има усещане за независимост", посочи Петков. 

Той се обяви и "за" връщането на ролята на президента в назначаването на най-висшата професионална фигура в МВР - тази на главния секретар. Право, което бе отнето на държавния глава с реформите на кабинета "Орешарски".

Въпреки съгласието си с всичко, предложено от коалицията ГЕРБ и РБ, обаче бившият МВР министър посочи, че трябвало да бъдем убедени, че ще следи за сянката на Цветан Цветанов в работата на силовите ведомства.

По повод изчезването на тефтерчето на Филип Златанов, Петков се съгласи с определенията, че случаят е "трагикомичен".

"Не мисля, че две тефтерчета представляват кой знае какъв интерес за битовите крадци. Освен това има едноседмична пауза между сигнализирането за изчезването и сезирането на прокуратурата", посочи Петков. 

За подкрепата на лявата АБВ на дясно-центристко правителство на ГЕРБ и РБ пък каза:

"Дясно-центристко правителство никъде го няма в документите (коалиционните и декларациите за подкрепа, б.р). Другото беше да се включим в една креслива опозиция. АБВ не е проблемът в лявото, АБВ е решение на проблема в лявото"