Българското предложение за наградите „Оскар” е „Бащата”, филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от Националния филмов център. Комисията по избор на българско предложение за най-престижните отличия за кино, председателствана от Милко Лазаров, избра филма, който вече спечели няколко престижни международни награди и е продаден за разпространение в повече от 10 държави.

„Бащата” е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Създаден е със субсидия от НФЦ в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на „Евроимаж“ и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избран да представя България на оскарите, след „Слава” през 2017 г. За да достигне до номинация в категорията „най-добър международен филм“, „Бащата“ трябва да мине през няколко селекции.

93-тото издание на наградите „Оскар“ е планирано за 25 април 2021 г.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Те живеят и работят заедно повече от 15 години. Дебютният им филм „Скок“ печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди. Вторият, „Слава”, повтаря успеха му и е българската номинация за чуждоезичен „Оскар 2017”.

 

Площад Славейков