Изправен пред опасност от режим на тока през зимата белгийският ядрен оператор съобщава, че е готов да пусне отново два реактора в атомните електроцентрали в Дул и Тианж, които бяха спрени заради проблеми с безопасността. Ядреният надзорник в страната твърди, че съобщението е "преждевремено".

Групата "Газ дьо Франс Сюез" (ГДФС), която притежава главния белгийски енергиен оператор "Електрабел" съобщи, че предвижда да рестартира трети реактор в Дул (край Антверпен) и втори реактор в Тианж (край Лиеж) в края на зимата, след като получи заключенията от тестове, извършени от Федералната агенция за ядрен контрол, съобщава на уебсайта си всекидневникът "Либр Белжик".

ГДФС обяви намеренията си в съобщението на резултатите си от третото тримесечие на тази година. Тя смята и да започне преговори с новото правителство на Белгия за продължаване живота на първи и втори реактор в Дул и върху фискалните отчисления, които трябва сега да прави за бюджета на страната.

Белгия има общо седем ядрени реактора в двете си централи. В момента блокове три и четири в Дул и две в Тианж са спрени, което поражда страхове от недостиг на енергия през зимата. Правителството обяви дори как ще действа режимът на тока при нужда. Тианж-2 и Дул-3 бяха спрени през март заради микропукнатини в метала на корпусите им, а Дул-4 беше спрян през август заради теч на масло.  През октомври шефът на ГДФС Жерар Местрале каза, че компанията иска да рестартира Дул-4 до края на тази година. Всички реактори са холандско производство и са от модел, който вече не се произвежда.

"Федералната агенция за ядрен контрол определи като "преждевременно" съобщението за рестарт на Дул-3 и Тианж-2. Тя още не е получила пълната документация за пукнатините в корпусите на реакторите и няма да се поддаде на натиск да разреши повторното им пускане", съобщи вестникът цитирайки говорителката на агенцията Неле Скеерлинк.