По-старите устройства - таблети и смартфони - с операционна система Android може да нямат достъп до голяма част от безопасния интернет, съобщи Gizmodo.

Уеб сертификатите позволяват и сайтовете, и потребителите да са по-добре защитени.

Причината е, че около една трета от всички уеб домейни разчитат на сертификати на компанията Let's Encrypt, организация с нестопанска цел, партньор на Mozilla. До 1 септември 2021 г. те имат партньорство с друга компания за сертификация - IdenTrust, но той изтича и няма планове за подновяването му. 

Това значи, че всички устройства, които са с операционна система по-стара от Android 7.1.1 Nougat, която излезе през 2016 г., да не вярват на сертификатите за сигурност на Let's Encrypt. Тогава е последният ъпдейт на сертификатите.

Добрата новина е, че дори да имате устройство, по-старо от 4-5 години, вероятно ще има начин да се заобиколи проблема - например да се ползва браузърът Mozilla Firefox, който има своя банка със сертификати.

Лошата новина е, че около 34% от активните Android устройства в света са с версия, по-стара от 7.1. Това означава, че милиони могат да се окажат без достъп до множество сайтове в края на 2021 г.