Журналистът и издател Петьо Блъсков изпадна в конфликт със съкварталци заради негов парцел току до Борисовата градина, който възнамерява да застрои.

БНТ показа тази сутрин имота в кв. „Изток“ на който собственикът на в. „Труд“ планира да вдигне детска градина.

Хората от квартала обаче са категорично против и смятат, че декларираното намерение за забавачка е само алиби за мащабно жилищно строителство. Тази сутрин се изправиха очи в очи освен с инвеститора и с представител на общината. 
Единият от жителите на квартала показа, че въпросният терен се намира изцяло в район с дървета и хората били против те да се режат или наранят. Хората поясняват, че протестират против промяната на предназначението на терена според подробния устройствен план (ПУП) и начина, по който Блъсков опитвал да я наложи.

На вчерашно обществено обсъждане (което е задължително по регламент, б.р.), според хората, Блъсков заявил, че тяхното мнение не го интересува. Дама от квартала определи пред камерата на БНТ, че той „се криел зад закона“ и погазвал правата на другите собственици на имоти. 
Блъсков пък отвърна, че на вчерашното обсъждане казал, че се радва, че са дошли толкова хора и не е вярно, че мнението им не го интересува. 

„Набеждават ме в най-различни злини, наричат ме лъжец, наричат ме мошеник и какво ли не... Аз знам едно – че съм спазил абсолютно всички законови процедури по уреждането на този терен“, каза в отговор Блъсков.

Той изреди, че всичко е минало през Върховния администпративен съд, през Столична община и си върви по процедурата. Блъсков декларира, че наистина иска да построи детска градина (тук събраните хора се разсмяха, б.а.) и напомни, че теренът е отреден именно за това.

Съкварталците, които подозират, че ще се строи голяма сграда, го прекъснаха с аргумента, че в района имало достатъчно детски градини.

- На 900 метра той иска 60 деца да отглежда – възмути се жена, която имала внучета.
- Не, не искам 60 деца да отглеждам, чакайте малко – опита да я спре Блъсков. - Има нормативи колко квадрата се полагат на едно дете. Тези нормативи са записани в съответните наредби – те ще бъдат 100 % спазени.

Той предложи всички да видят решението на Столична община, че теренът се отреждал именно за забавачка. „Това не е вярно! Това е лъжа“, намеси се обаче един от съкварталците, спорд когото нямало такава заповед. 

„Има заповед на арх. Диков, съгласно която се разрешава на кандидат-инвеститора да предложи промяна на ПУП с цел детска градина“, каза своята версия един от протестиращите срещу строежа.

Дошлият представител на район „Изток“ обясни, че те единствено могат да спазват процедурата по изменение на плана, т.е. - да проведат общественото обсъждане, да съБерат всички възможни възражения, жалби и предложения и да ги изпратят обратно в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Той каза, че се надява, че може да се стигне до компромис – например собственикът да бъде обезщетен с друг терен, но няма право той да взима това решение.

На въпроса ще се съгласи ли на друг терен, Блъсков пък поясни, че сам преди 5 години е предложил това нещо, но досега нямало резултат .

„Аз съм направил всичко необходимо. Идеята за детска градина е от 10 години - не е от вчера“, продължи Блъсков и тук пак го прекъснаха с викове: „Не е вярно!“.

Една от протестиращите срещу градежа се зарече, че са категорични, че ще отстояват правата си. 

- Вярваме, че институциите ще ни защитят... - каза тя.
- А мене кой да ме защити - попита я Блъсков. - От какво да ви защитят, я кажете?
- ... От 40 години ние плащаме чинно данъците си, имаме право на цивилизован начин на живот... – продължи жената.
- Точно така – ще бъде цивилизован начинът ви на живот  - увери я собственикът на терена.