„Девети ноември е един от най-противоречивите дни в германската история. На този ден през 1938 година се случиха най-големите погроми на холокоста, на същия този ден през 1989 година Германия най-сетне се обедини. Това е ден, който обединява най-лошото и най-доброто в германската история.“

С тези думи германската канцлерка Ангела Меркел започна обръщението си днес, което направи специално, за да поздрави Джо Байдън с победата на президентските избори в САЩ. Меркел изчака достатъчно дълго, за да направи това обръщение, за да има вече окончателна яснота в преброяването.

„Германското обединение бе немислимо без помощта на САЩ. Затова аз ще съм им вечно благодарна“, заяви още тя.

"Ние германците директно сме усетили от какво значение е ролята на САЩ за свободата и демокрацията в света. Германско-американското приятелство и партньорство за нас е от най-голямо значение“, заяви още тя.

Меркел поздрави Байдън още през уикенда, но изказването й днес бе много по-обширно и очерта какви са очакванията на Германия и ЕС от новия президент.

Канцлерката посочи и десетилетния политически опит на Байдън, доброто му познаване на Германия и Европа и припомни добрите си и плодотворни срещи с него.

„Също така от сърце поздравявам и вицепрезидентката Камила Харис. Като първа жена на този пост и като дете на двама имигранти тя е вдъхновение и пример за милиони хора, тя е пример и за огромните възможности, които дава Америка“, каза още Меркел.

Канцлерката не спести и посочването на един от основните проблеми в отношенията на Германия със САЩ – членството в НАТО. Тя посочи, че европейските държави са се ангажирали да повишат членската си вноска в пакта и да поемат повече от задачите и гарантира, че това ще стане.

„Заедно със САЩ трява да застанем рамо до рамо в някои от най-големите битки, които имаме пред нас – срещу пандемията, срещу глобалното затопляне, срещу тероризма и за отворени и свободни търговски отношения, защото на тях се гради благосъстоянието и на двете страни“, заяви още Меркел - "Радвам се на нашето сътрудничество и ви пожелавам успех", завърши речта си тя.