Ден след като БСП поиска, но ГЕРБ отказа да повика здравния министър Костадин Ангелов в парламента с аргумента, че... социалистите не осигуряват кворум за заседание, професорът се появи в залата. Прочете дълъг доклад с разказ за взетите мерки, малко статистика и план за бъдещи действия. И завърши емоционално речта си. С цитат и от Мартин Лутър Кинг. 

"Няма да ви лъжа, време е за обединение. Защото думите, които са написани под герба - "Съединението прави силата", не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни определя като нация. Той ще ни надживее, но нека ние го изживеем!

Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа, затова ще направя и невъзможното да овладеем тази ситуация. Но това зависи от общите ни усилия. С дисциплина и мисъл за другия ще успеем. С малки крачки, спазвайки мерките всеки ден. 

Както е казал Мартин Лутър Кинг :"Най-голямото мерило за човек е не как стои, когато е в комфорт, а начинът, по който се справя във времена на предизвикателства и противоречия." 

Из доклада: 14-о място по брой заразени и 7-о по смъртност в ЕС

От доклада на проф. Ангелов се разбра, че има промяна в мястото на България в класацията за заболеваемост от коронавирус и смъртност в сравнение с предишен период на база 14 дни. 

Към 11 ноември страната ни е на 14-о място по брой заразени с COVID-19 на 100 000 души население и на 7-о място по брой починали с инфекцията на 100 000 души население (последната информация преди това бе за 17-о и 10-о място - б.р.). На 14-дневна база данните са съответно 580,94 души заболели на 100 хил. и 9,86 на 100 хил. починали.

Костадин Ангелов прочете данни за страните в ЕС, в които заболеваемостта е около 1000 души на 100 хил. население - като Чехия, Белгия, Люксембург и др. 

Сценарий при 600 болни на 100 000 население: "чисти" болници и само за COVID-19

Министърът разказа какво е съдържал досега планът за организация на здравната система от началото на пандемията и от думите му се разбра, че страната ни в момента е във втория, но върви към третия сценарий.

А именно - при настоящата заболеваемост се предвижда минимум 20% от леглата в болниците да са пригодени за лечение на пациенти с коронавирус, като при нужда процентът по места да е 50 на сто. Това според разчетите на министерството, писани през лятото, е и етапът, на който има "активно включване на общопрактикуващите лекари".

При над 600 заболели на 100 хил. население - все още недостигната ситуация, мерките са определяне на болници, които да са изцяло за лечение на коронавирус. И обособяване на т.нар. чисти болници за пациенти с други заболявания и нужда от болнично лечение, стана ясно от думите му. 

Дефицит на медици? По-скоро на медицински сестри

Костадин Ангелов прочетете и актуалните към днес данни от Единния информационен портал, като се разбра, че в момента 121 медици са в болница с коронавирус, а 9 от тях се нуждаят от интензивни грижи. По темата има ли дефицит на кадри от доклада се разбра, че по данни на Евростат към края на 2019 г. в системата на здравеопазването работят 125 549 души, като лекарите на трудов договор са 26 612. Това прави по 42,5 доктори на 10 000 души население и надвишава средните европейски показатели.

Не така обаче изглеждат данните по отношение на медицинските сестри - България е с втория най-нисък дял в ЕС по брой медицински сестри, като с по-лош резултат е само Гърция. 

Министърът изброи какво е направено и се прави за медицинския персонал от страна на държавата - припомни и за допълнителното възнаграждение от 1000 лв. за всеки лекар на първа линия, отчете, че държавата е отпуснала 7 млн. лв. за обезпечаване с лични предпазни средства - маски, гащеризони, ръкавици, калцуни, дезинфектанти, термокамери и др. - 7 млн. лв. до края на годината. Със защитни средства обезпечаването се очаква да стигне за 6 месеца, се разбра от думите му. Сключени договори за лечение на коронавирус и за тестване на пациети има със 135 болници и 34 лаборатории, но предстои сключване на договори с над 200 лечебни заведения. Припомнено бе и увеличението на цените на клинините пътеки. 

Лекарства има. Доставят хепарини в аптеки за бременни

Няма липса на лекарства, се разбра още от отчета ни министъра на здравеопазването. Дефицитът на хепарини в аптечната мрежа се дължи преди всичко на това, че част от наличните количества за аптеките са пренасочени към болниците, за да няма липса там. За бременни жени, които имат нужда от препаратите и са им изписани от лекар, ще бъдат пренасочени още днес 12 000 дози, разпределени между дистрибуторите, и цялото количество ще стигне до аптеките. В сайта на лекарствената агенция ще има списък с аптеките по места, където медикаментите ще бъдат налични.

Няма дефицит и на антибиотици, декларира министър Ангелов. В аптечната мрежа може да има липса на определени търговски марки, под които се продава антибиотик с конкретното активно нещество - азитромицин. Това е видът медикамент, възприет от много лекари в схемата на лечение. Министърът съобщи, че български производител се е ангажирал за 60 000 опаковки от антибиотика. 

Болниците имат и ремдесивир - налични са  8593 флакона, които са пристигнали с последната доставка. Медикаментът се разпределя всяка седмица от РЗИ по места към болници според нуждата.

Още лаборатории за дарение на плазма

В момента дарения на кръвна плазма от хора с антитела, преболедували вируса, са възможни само на две места - във ВМА и в центъра по кръводаряване в София (въпреки масовите призиви за дарения - б.р.), отчете министърът. Но обяви, че се работи към края на ноември център за кръвна плазма да има и във Варна. В Стара Загора се чакат апарати за целта, като срокът е началото на демември. Същото е положението и за Пловдив. В Плевен се работи по програма на ЕК, която трябва да започне в начало февруари 2021 г., но се предвижда ускоряване.