До Нова година е удължен срокът по делото за полетите на властта с военни самолети и хеликоптери по времето на предишния кабинет "Борисов". Това е казал за БГНЕС полк. Елин Алексов от Софийската военно-окръжна прокуратура и е пояснил, че разследването продължава по график и не е прекратено.

Досъдебно производство, което се води от софийската военно-окръжна прокуратура, бе образувано през юни миналата година. Разследването по него е срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната (МО) за длъжностни престъпления. За това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти вертолети и самолети на армията за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили. 

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО). При пълно съдействие от страна на командването на ВВС тогава бяха иззети множество документи. Разпитани бяха летци, държавни гардове, включително и тогавашният директор на НСО. По него в началото на годината бе разпитан като свидетел и тогава бившият, а днес отново настоящ премиер Бойко Борисов, както и ексвътрешният министър Цветан Цветанов.

БГНЕС припомня още, че през юни миналата година прокуратурата образува две досъдебни производства за полетите на кабинета "Борисов" след постъпили сигнали. Другото е срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет. Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28.

По този въпрос бе сформирана и времена парламентарна комисия за проверка на ползването на "Авиоотряд 28", както и на самолетите и вертолетите на МО. Бившият премиер, който вече е и настоящ тогава каза, че е летял, защото така е преценил за неговата сигурност. 

 Тогавашният военен министър пък Ангел Найденов съобщи, че 67 са т. нар. специални задачи на военната техника, но те са били за нуждите на протокола и затова министърът не виждал нищо специално в тях. 53 от тези 67 задачи са с хеликоптер "Кугър", като общата стойност на полетите е 813 000 лв.