Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с Българския фармацевтичен съюз и Българския лекарски съюз.

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента, съобщи Нова тв.

 
„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като Лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна”, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Отпаднаха предложенията на Българския лекарски съюз за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на медикаменти - като симптоматични средства, витамини и т. н. и в търговски обекти, различни от аптеки.

През миналата седмица между двете съсловни организации прехвърчаха искри, след като стана ясно, че има недостиг по аптеките на някои лекарства, използвани при лечение на COVID-19 като причината е презапасяване на хората. От фармацевтичния съюз излязоха с позиция, че личните лекари лекуват по телефона и често необосновано предписват антибиотици. От БЛС с възмущение отхвърлиха тези обвинения като излязоха с друг аргумент - че било добре известно, че аптеките масово продават лекарства на клиентите си без да искат рецепти. В неделя от БЛС отвърнаха с нова позиция, с която искат повече денонощни аптеки и предлагат лекарства без рецепта да се продават и в магазини.