Ясен анализ какво се е случило за тези 25 години с БСП - това иска социалистът Георги Гергов, който разбуни тези дни червените редици с изказванията си. Трябва да се създаде една работна група с хора от партийните организации по места, а не само от София, които да направят този анализ - каза той пред Клуб Z. - Ако Михаил Миков изпълни това условие, аз ще го подкрепя на конгреса. Защото ние - БСП - вече не само сме на дъното, ние копаем надолу! И ще се закопаем, обясни бизнесменът.

Но ръководството на БСП бягало от конгрес. "Те даже от пленум бягат=, смята Гергов.

"Грешим генерално - като отидем в някое малко селце, се правим на комунисти, в макото градче - на социалисти, в големия град вече сме социалдемократи... И докъде ни доведе това? До четвърта политическа сила!", констатира по Би Ти Ви Гергов.

"Няма проблем, че Мишо Миков си е избрал други хора в ръководството, та нали всичките са отпреди? - риторично попита Гергов. - Но историят показва, че старейшините не трябва да се пипат, а ако се прави, трябва да е бавно. Ако моето отстраняване би вдигнало партията ми, аз сам пръв ще се махна", зарече се той. 

Гергов, който вече изказа убедеността си, че БСП е трябвало да участва в правителството, го обясни пред Клуб Z така: "Ако бяхме влезли, заедно с ГЕРБ и реформаторите, нямаше да се разглеждат политики, а национални интереси, трябваше да има равновесие между лявото и дясното, независимо от числения превес. Не съюз между БСП и ГЕРБ, а нещо, което през следващите години да стои здраво на земята."

Той очаквал от новото правителство да създаде условия за работа на българския бизнес, да няма машинации, с които да се мачка бизнеса. Бил съгласен с Волен Сидеров, че чуждите инвеститори завземали България, без да допринасят с нещо за развитието й. "Правителството ще живее, колкото каже Бойко Борисов. Една сутрин може да се събуди, и да реши - хайде стига, дотук. Това е Бойко!",  каза Гергов.

Политикът-бизнесмен отказа да коментира казуса КТБ и да каже кой е високопоставеният социалист, който е бил консултант на банката срещу 40 000 месечно. "Цялото ръкодство на БСП си го знае - каза той пред Клуб Z - няма какво да го коментираме. Но не е само той, от всички партии има такива хора, и те ще излязат на бял свят, ще се разбере. Защото ако се опитат да ги скрият, ще е национално предателство! Виновници много, прокуратурата да си свърши работата!

Не си казваме истината изцяло в БСП, смята Гергов. Според него "правителството "Орешарски" е недоносче, което сложи капака и разсипа партията генерално". Той разказа как плакал в кабинета на Станишев, когато му казали, че са сложили на Пловдив областен управител на ДПС, и на шефа на земеделската служба, и на РИОС, и на всички останали служби.."Аз как да го обясня на моите хора от БСП? Какво да им обясня за министъра на финансите, когото водихме за ръчичка, настаних в хотела си, дадох му кола, развеждахме го сред хората, по телевизии и студиа, и на третия месец той спря да ми вдига телефона, а сега е в редиците на ДПС? Купиха си ги..." 

Аз винаги съм мислил Михаил Миков за сериозен мъж. Нека да бъде такъв, завърши Гергов.