Земетресение с магнитуд 7,3 разтърси островите Малуку в Източна Индонезия, съобщи Американската геоложка служба.

Трусът накара властите да издадат предупреждение за цунами. Подводното земетресение е станало на дълбочина от 46 км, на 154 км северозападно от Кота Тернат. "Възможно е бреговете в радиус от 300 км да бъдат достигнати от вълни цунами", съобщи Техоокеанският център за предупреждение за цунами.

Центърът съобщи, че вълни цунами може да връхлетят части от Индонезия, както и Филипините, Япония Тайван и острови в Южния Пасифик. Вълни цунами между 30 сантиметра и един метър могат да ударят части на Индонезия, а вълни под 30 сантиметра са прогнозирани за бреговете на Филипините, уточни центърът. "Издадохме ранно предупреждение за цунами", заяви официален представител на индонезийската метеорологична агенция.

Филипинският сеизмолог Юлиус Галджиано съобщи, че Филипините също са издали предупреждение за цунами. "Казваме на местните граждани да внимават за цунами в районите по крайбрежието", каза той. Но допълни, че няма издадени заповеди за евакуация и че не се очаква вълните цунами да са високи. За момента няма информация за жертви или материални щети от земетресението.

Американската геоложка служба съобщи, че първите вълни цунами могат да връхлетят в идните шест часа и предупреди, че първата вълна може да не е най-голямата. Малко след първото земетресение е било регистрирано още едно с магнитуд 6,2 край бреговете на индонезийския остров Сулавеси.