Жените с привлекателни очи в Саудитска Арабия могат да бъдат принудени да ги скриват, ако последната репресивна мярка в мюсюлманската държава бъде приета. Свръх консервативните управляващи в страната настояват, че имат право да спрат жените да показват „изкусителни очи“ на публично място.

Според говорителя на Комисията за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на греха Шейх Мотлаб ал Набет вече има разписан и приготвен проектозакон. Комисията е създадена през 1940 г. През 2002 г. комисията забрани на жени да излязат от горящо училище в свещения град Мека, защото не са носили правилна маска за лицето.

Жените в Саудитска Арабия вече са задължени да носят абая - наметало, подобно на фередже или бурка, но прикриват лицето си с никаб – което, за разлика от традиционната бурка, позволява очите да се виждат и е отделна част от абаята. Докато в бурката покривалото за лице е част от дрехата и закрива напълно лицето. Други мюсюлмански държави имат по-облекчен етикет за женското облекло:

В някои региони на страната покриването на лицето не е задължително, но в други "дамите" могат да бъдат наказани с глоба или публичен бой с пръчка.

Не е ясно как ще се определят „изкусителните очи“. Ако са гримирани, твърдят местни специалисти, със сигурност са изкусителни. Но и без грим твърде красивите очи могат да се окажат проблем. Вероятно ще има специална комисия, която да решава казуса случай по случай.