COVID-19 струва на страната до този момент 2 милиарда и 818 милиона лева, а за следващата година са предвидени 3 мириарда и 100 милиона лева.

Това обяви пред "Дарик" министърът на финансите Кирил Ананиев. По думите му държавата планира да има компенсации за фирмите, които не работят заради заповедта за спиране на работа заради противоепидемичните мерки, посочи още министърът, като допълни, че в момента се водят разговори по този въпрос. Уточни обаче, че не се предвижда отпадане на лицензионни такси с 1/12 част заради затварянето на част от бизнеса (в момента по заповед на здравния министър Костадин Ангелов до 21 декември всички заведения са затворени за посещения, моловете и големите търговски центрове с изключение на хранителни магазини, аптеки и офиси на банки и някои други компании, не работят фитнесите, всички видове обучения са онлайн - б.р.)

Ананиев коментира и приетият миналата седмица бюджет за 2021 г., разкритикуван и от президента Румен Радев. 

"Това ми е 35-ия бюджет, работил съм с всички правителства досега и съм работил честно и достойно и мисля, че тези бюджети бяха характеризирани с добри показатели и цели и спазване на фискалната дисциплина на държавата"

"Президентът няма необходимото образование и основание да критикува бюджета за 2021 година. Той разединява нацията и противопоставя едни хора на други", заяви финансовият министър. 

И посочи, че критиките и от страна на бившия премиер Иван Костов не отговарят на реалността (той е икономист по образование - б.р.). Ананиев даде за пример доклад на "Стандарт енд Пуърс", в който агенцията дава прогноза за бързо възстановяване на страната без дисбаланси. Същият доклад вчера за пример даваше и премиерът Бойко Борисов. 

Финансовият министър обясни, че през следващата година при дефицит от 3,9 процента, отиваме на дефицит от 1,5 на сто, тъй като изключваме парите за мерките срещу коронавируса. През 2021 г. правителството предвижда 2,5% ръст на БВП, посочи още министър Ананиев.