Тя е истински сървайвър. 102-годишната Анджелина Фрийдмън от Ню Йорк победи коронавируса - два пъти. Столетницата има и други постижения - оцеляла е по време на испанския грип през 2018 г., минала е през вътрешен кръвоизлив, сепсис, рак.

Първия път Фрийдмън е била диагностицирана с COVID-19 през март, след като била преместена от дома за възрастни хора в Лейк Мохигън, чийто обитател е, в болница, където трябвало да претърпи лека операция на крака. Това разказва дъщеря ѝ Джоан Мерола, цитирана от NBC.

Диагнозата тогава ги изненадала, защото майка ѝ не се чувствала болна.

"Първия път почти нямаше симптоми. Най-тежкият симптом беше температура, която се задържа 10 дни", разказва Джоан в телефонно интервю.

Фрийдмън тогава остава седмица в болница. През април тестът ѝ вече е отрицателен.

Но през октомври, малко преди 102-ия си рожден ден столетничката отново била диагностицирана с вируса.

Тогава наистина се разболяла.

"Имаше кашлица, беше отпусната, имаше отново температура. Първия път не бихте разбрали, че е болна", обяснява дъщерята.

Фрийдмън била поставена в изолация. Върнала се в стаята си миналия месец след два негативни теста.

Сега е в добро здраве.

Дъщеря ѝ казва, че се надява с примера на майка си да вдъхне малко повече надежда в хората.

Фрийдмън е родена през октомври 1918 г. по време на испанския грип на пътнически кораб, който превозва емигранти от Италия към Ню Йорк. По време на раждането майка ѝ умира, но бебето оцелява под грижите на по-големите си сестри, докато стигнат Ню Йорк, където ги чака баща им.

Столетничката, която е вече почти глуха и е загубила зрението си, е надживяла 10-те си братя и сестри, както и съпруга си.

"На майка ми ѝ са се случвали толкова много неща през живота. Но не се е предавала. Трябва да се бориш. Майка ми има такава воля за живот, каквато не съм виждала никога", казва дъщерята Джоан.