На живеещите в Обединеното кралство може да бъде забранено влизането в ЕС за несъществени пътувания, след като преходният период за Брекзит приключи на 31 декември, поради ограниченията на COVID, засягащи страни извън ЕС, съобщава "Политико".

Само малък брой държави са освободени от тези правила. Понастоящем Великобритания е включена в зоната за пътуване на ЕС, но само до края на преходния период.

Говорител на Комисията заяви: „Обединеното кралство не е част от Шенгенското пространство и след края на преходния период също няма да се третира по подобен начин като държава-членка.“

Говорителят каза, че от 1 януари за Великобритания ще важи препоръката на Съвета за външните ограничения за пътуване, система, която позволява несъществени пътувания до ЕС от няколко държави извън него. Деветте държави, които понастоящем са в списъка на освободените - включително Австралия и Нова Зеландия - обикновено имат много малък брой случаи на COVID, което не е случаят във Великобритания, отбелязва "Политико".