Димитър Делчев от Движение "България на гражданите" и Гроздан Караджов от Гражданския съвет към РБ отказаха да седнат един до друг в тв студиото на БТВ тази сутрин.

Антон Хекимян трябваше да претичва на столче ту до единия, ту до другия, за да задава въпроси на коалиционните партньори.

"За пръв път чувам, че някой от нашата коалиция е забранил да се сяда заедно", впечатлен бе Караджов, след като се разбра, че младият палитик от движението на Меглена Кунева е инициатор на разделението. 

На упоритите подканяния на Хекимян да седнат един до друг, Делчев упорито извърташе, че примерно в парламента седели един до друг и нямало проблем там да си говорят.

Той намекна, че повод за искрите напоследък е, че партньорите им им спускали зам-министри, за които те въобще не са знаели. Той също така отправи забележка към Караджов, че не са го виждали на Парламентарна група, където се взимат решенията. 

В отговор синият политик отговори, че изборът на Найден Зеленогорски на мястото на Меглена Кунева (около което също се разразил скандал) безпроблемно е станал от втори път, защото първия път просто не е било в дневния ред.

Той определи случващото се вътре в коалицията като исоко равнище на недоверие".

 

Продължавайки да седи надалеч от Делчев, Караджов напомни, че е имало джентълменско споразумение за конгрес, на който да се избере лидер, но това не било спазено.

Делчев му каза, че не е прав, като директо поясни:

"Не сме имали договорка да избираме Радан Кънев за лидер задължително преди изборите."

Караджов директно заплаши, че януари или февруари ще има "Конгрес на желаещите", нищо че една часто от коалицията те го иска. "А тези ,които не желаят, може да останат да си вегетират."

На въпрос към Делчев как гледа на конгрес без Меглена Кунева, той отговори, че те също били казали, че конгрес ще има, но не казваме кога. 

"Януари или февруари конгрес ще има с или без всички желаещи. Ще бъде конгрес на желаещите. Това ще повлияе на управлението благотворно, защото тези мизерлъци ги прави организация, която не може да се управлява себе си... Мен ме е срам от това, което се случва...
Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да почнем да управляваме страната", каза Караджов.