Европейските външни министри обсъждат удължаване на черния списък от руснаци заради новата ескалация на кризата между руските сепаратисти и властите в Източна Украйна. Заедно с това те са съгласни, че Европа се нуждае от нова политика и стратегия спрямо Русия, съобщи българският външен министър Даниел Митов. По думите му България също трябва коренно да преосмисли отношенията си със страната на Владимир Путин.

"Ние, разбира се, много обичаме термини като балансираност, балансирана външна политика, каквото и да значи това. Трябва да си даваме сметка, че принадлежим към определен свят. Това е западният свят", каза Митов. "Ние години, десетилетия вече се борим да бъдем част от този свят, ние сме приели определени ценности, цялата ни държавност се гради на тях и в такива моменти трябва много ясно да си казваме къде стоим".

"Естествено, никой не изключва диалог с Русия...Трябва да умеем така да предефинираме отношенията си, така че да не влизаме в конфликт. България може да даде много в това отношение, трябва да сме много активни", добави той. "Но трябва да казваме ясно къде стоим, защото в един момент, като не казваш, къде стоиш, приятелите ти започват да се съмняват".

Списъкът на новите санкционирани до момента не беше уточнен. Той трябваше да включва лица участвали в организацията на т.нар. избори на сепаратистите в Донецк и Луганск на 2 ноември. Свободният свят единодушно ги осъди като незаконни и отказа да ги признае.

Обикновено Съветът на министрите на ЕС натоварва Комисията да представи проект на правния акт за санкциите, след което постоянните представители на държавите членки в Брюксел го обсъждат и утвърждават.

-------

Очаквайте подробности.