Руската страна си запазва правото на ответни мерки, се посочва в изявление на посолството на Москва у нас. От дипломатическата мисия определиха като неоснователно българското решение да бъзе изгонен техен дипломат. Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Той е изгонен по подозрения в шпионаж.

"На 18 декември т. г. Министерството на външните работи на Република България обяви военния, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Неоснователното експулсиране на ръководителя на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитието на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион.

Руската страна си запазва право за ответни мерки", гласи официалното съобщение от мисията.

#RUS 18 декабря с.г. Министерство иностранных дел Республики Болгарии объявило военного, военно-воздушного и...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Петък, 18 декември 2020 г.

Според българската прокуратура въпросния военен аташе е събирал данни за броя на американските военни, участващи в учения на българска територия, като е получавал секретна информация от български гражданин срещу заплащане.

Председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов не пропусна да коментира, че не за първи път България гони руски дипломати, съобщава БНР.

По думите му страната ни е назначена от покровителите си в НАТО за „рупор на тезата за руската заплаха“.

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа сенаторът в профила си във фейсбук.

„Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати, е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна“, заяви на свой ред председателят на комитета по международни отношения на Държавната Дума Леонид Слуцкий.

Колегата му Антон Морозов обеща реципрочни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия.

„Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи Морозов.