"България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора. Българското правителство предложи рамкова позиция, и българският парламент я прие единодушно."

"Нашата позиция не е лесна за разбиране. Така или иначе ще продължим усилията да я обясняваме. Това не означава обаче, че България трябва да продължи да си затваря очите."

Това каза външната министърка Екатерина Захариева при участието си в събота в "Годината" на "Дарик".. 

"Винаги може да се изисква и повече в един договор. Проблемът е, че доверието е вече на много ниско ниво", коментира още тя за подписания по-рано в РС Македония договор за добросъседство.

По думите ѝ пропагандата в РС Македония цели да разсее вниманието от това, че не се спазват договореностите, записани в договора за добросъседство.

"Никой не оспорва правото на свободно изразяване. Г-н президентът (на Северна Македония - Стево Пендаровски, бел. ред.) много добре знае за какво става въпрос, не бива да изопачава", добави тя.

Според външната министърка проблемът бил, че "нашите приятели от РС Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси."

Тя смята, че езиковият въпрос никога не е бил непреодолима пречка за присъединяването на Северна Македония за българската страна. Бил непреодолима пречка за македонците. 

Захариева подчерта, че за да се върви към решение на спорните въпроси, трябвало да се намалят емоциите.

"Конфликтите останаха, някои се задълбочиха"

Думата на 2020 година е "несигурност". Това каза в началото на разговора министър Захариева и допълни, че пандемията е довела  до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето.

Тази несигурност се отразила и на работата на министрите на външните работи, конфликтите си останали.

"Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт", спомни си Захариева. 

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.