"ГЕРБ е социален феномен и политически феномен. ГЕРБ е елемент от реалността. Зад тази политическа партия в разстояние на повече от 12-13 години стоят около 1 милион български граждани. ГЕРБ не е някаква илюзия, не е музеен експонат. Това е реален социален и политически феномен."

Това заяви пред "Фокус" социологът доц. Антоний Гълъбов. И допълни, че социалният феномен ГЕРБ се развива.

"Ние имаме много ниска експертиза в политиците ни. Необходимо е да се търси не алтернатива на ГЕРБ, необходимо е да се мисли за различен модел на управление и подреждане на страната, който би довел до по-добри резултати.

Анти-ГЕРБ не е нужен на никого.

Необходимо е смислено предложение - българските граждани очакват да чуят нормален, смислен политически проект, който да им каже как ще се подреди държавата, какво ще прави, как ще постига цели, какви ще са резултатите, и кой ще носи отговорност за това", каза още Гълъбов.

Според него българското общество има 4 основни приоритета -  престъпност, безработица, корупция, бедност.

"Българските политици не намират отговор, който да изглежда достатъчно смислен. Те дори не успяват да свържат тези 4 проблема по двойки: да свържат бедността с корупцията, да свържат безработицата с престъпността.

Тези 4 неща повтаря българското общество 30 години и не получава смислен, траен политически отговор. Как, атакувайки тези 4 проблема, можеш да постигнеш повече? Това е задачата, която българските политици не успяват да решат", каза още Гълъбов.