Племенникът на президента Росен Плевнелиев ще заведе граждански иск срещу полицията в Благоевград за упражнено насилие срещу него. 

Това обяви пред Нова тв Румен Плевнелиев - братът на държавния глава и баща на момчето.  

Ако някой е влязъл във вашата къща и си е тръгнал леко насинен, някой трябва да е виновен, в краен случай – хазяинът”, обясни той. 

Румен Плевнелиев напомни, че синът му е инвалид и най-малкото на това трябвало да обърнат внимание полицаите. Той е диабетик и е „3 пъти по-безопасен от останалите граждани”, обясни бащата на младежа. Той е категоричен, че разполага с документи и свидетелски показания, които доказват, че униформените са превишили правата си. Бащата се възмути и че се акцентирало на това, че става дума за племенника на президента, а не на това, че синът му е инвалид.

В средата на октомври младежът беше задържан от полицията в Благоевград. Станислав е спрян от пътни полицаи за това, че минал на червен сигнал на светофара. След като отказал да му бъде съставен акт, той бил отведен в близкото полицейско управление с белезници. След това младежът и баща му заявиха пред медиите, че Станислав е бил удрян в полицията. От ОДМВР-Благоевград отрекоха да е имало насилие. Полицията и прокуратурата започнаха проверка. 

Двама полицаи са наказани във връзка с ареста на племенника на президента Росен Плевнелиев - Станислав, стана ясно вчера, след като бяха обявени резултатите от проверката. Служителите от благоевградското Първо районно управление ще бъдат наказани с порицание, но не заради обвиненията, че са били младежа, а заради дисциплинарни нарушения. Правата на Станислав са били ограничени, защото не му е дадена възможност да се свърже с родителите си.

Според резултатите от разследването няма данни за нанесен побой над младежа. Проверката доказала и че Станислав е нарушил Закона за движение по пътищата.

Според БГНЕС за четири години стаж зад волана Станислав Плевнелиев има наложени шест акта. Един за шофиране след употреба на алкохол, за което свидетелството му за правоуправление е отнето за срок от шест месеца. Останалите актове са за превишена скорост, за управление на МПС без годишен технически преглед, управление на МПС като неправоспособен и два за неправилно паркиране. Освен това на името на 22-годишния Станислав Плевнелиев са наложени 5 фиша за други по-дребни нарушения на ЗДП.

Румен Плевнелиен отказа пред Нова тв да коментира тази тема, като попита водещите: "Вие знаете ли колко акта имате?" и даде да се разбере, че има съмнения как тази информация е "изтекла" до медиите. Той не даде и повече подробности срещу кого и за какво точно ще бъде гражданският иск, който ще заведе синът му.