Само влезлите във Великобритания до 31 декември 2020 г. включително, т.е. до днес, ще могат да кандидатстват за статут за уседналост. Срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

Това е една от промените, които настъпва след изтичането нази вощ на преходния период след „Брекзит“, припомня бТВ.

В Обединеното кралство живеят над 200 000 българи. Потокът от желаещи да учат и работят там е огромен.

Българските граждани, получили постоянен или временен статут на уседналост, ще влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г. За тях няма да бъдат необходими визи за престой или работа.

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат постоянен или временен статут на уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно до 6 месеца. В рамките на това време те ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Същевременно Лондон въвежда визова система. Визите обаче няма да се издават от британското посолство в София. Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение.

Ще има промяна на имиграционния статут за настоящите и бъдещите студенти от ЕС във Великобритания. Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до гарантирани от държавата студентски заеми. Новоприетите през 2021 г. трябва да кандидатстват и за виза.

От утре пощенските и колетните пратките от и за Великобритания вече трябва да бъдат придружени от митническа декларации. Те не трябва да се попълват, когато става дума за изпращане на писмо, картичка или документ.

Европейският паспорт вече няма да важи за домашни любимци.