Втора доставка ваксини на Pfizer/BionTech пристигна на летище София около 8 ч. тази сутрин.

Става дума за 25 000 дози, които ще бъдат транспортирани веднага в логистичния център и от него разпределени във всички части на страната.

Те отново ще отидат при хора на първа линия - медицински лица. До седмица или 10 дни ще започне ваксинация на учителите, обяви здравният министър Костадин Ангелов. А масова ваксинация - през февруари или март, когато ще бъдат разрешени и други ваксини.

"Ако всички действаме заедно като един отбор, победата ще бъде наша", коментира Ангелов.

След 10 дни се очакват още 25 хил. ваксини. В началото на февруари се чакат 35 хил. дози, добави той. Има 4 докладвани нежелани лекарствени реакции - леки и умерени.

Ваксините са в кашони със сух лед, който може да поддържа нужната температура за 5 дни. При пренасяне няма да бъдат в специални хладилници, само ще пътуват до такива. Нямаме притеснения по отношение на логистиката, заяви министърът.

Но вече се готви втора фаза на ваксинация, обяви преди дни доц. Ангел Кунчев - в която ще започне ваксиниране и на хората в домовете за възрастни, както и педагози, и служители във ферми за норки.

Според доц. Кунчев през новата година ни очакват пратки от около 150 000-200 000 дози на месец. BionTech обаче предупреди за възможни забавяния.