Видим спад на смъртните случаи през последната седмица на миналата година показват данните на НСИ, публикувани във вторник. Въпреки това спрямо 2019 г. има сериозен ръст в броя на починалите. Тогава в края на декември те са били 2074, през 2020 г. са 3145.

Коефициентът на смъртност е спаднал от най-високите си нива - 35 промила през втората половина на ноември, до под 25 промила, показват данните на НСИ.

Броят на починалите в годината на COVID-19 рязко се увеличи през октомври, а през ноември и началото на декември надвиши с над два пъти тази през предходната година. 

Причините все още се изясняват - дали големият брой починали се дължи на коронавируса, какъв е процентът на косвените жертви от пандемията - хора, които не са получили навременна помощ при спешни състояния и т. н. 

България се задържа на първа позиция в черната класация за смъртността от COVID-19 в ЕС и Европейското икономическо пространство продължително време, през ноември тя излезе и на първа позиция в света по брой на починали на милион население. В момента е на трето място по смъртност в ЕС на база на данните за 14-дневен период.

В края на ноември бяха въведени по-строги ограничения в страната, училища и детски градини бяха затворени, както и всички заведения, молове и т. н. През втората половина на декември здравните власти отчетоха, че има спад в заболеваемостта и намалява натискът върху здравната система - основно има спад в броя на хоспитализираните. Мерките засега остават в сила до 31 декември, но малките ученици се върнаха в клас, отвориха и детските градини.
 
 
Днес, първият ден след празниците, когато има пълноценно отчитане на данните, отново броят на починалите е висок - 157 души.