Легендарният радиоводещ Хауърд Стърн осъди президента на САЩ Доналд Тръмп за опитите му да въздейства върху резултата на изборите в Джорджия, вместо да се фокусира върху пандемията от коронавирус.

"Вашингтон пост" публикува едночасов разговор между държавния глава и щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър, в който Тръмп призовава по някакъв начин "да се намерят" 11 780 бюлетини в Джорджия (с 1 повече, отколкото изостава от Джо Байдън) и дава гласност на доказано погрешни конспиративни теории за изборни измами.

"Това е престъпно. Това е гангстерско", протестира Стърн. "Той е като Доналд Корлеоне" (препратка към Дон Вито Корлеоне - мафиотския бос от "Кръстникът"). "Как това нещо не е престъпно, какво се случва тук? Не разбирам. Имат записите", продължи радиоводещият.

Тръмп бе редовен гост в шоуто на Стърн, преди да навлезе в политиката. Но сега радиолегендата го разкритикува заради това, че е твърде "зает" с опитите си да обърне резултата на изборите, вместо да се посвети върху разпространението на ваксината срещу COVID-19.

"Ако си на телефона и говориш с някакъв мъж от Джорджия и му споделиш: "Хей, какво ще кажеш да заявим, че съм спечелил изборите? Какво мислиш? Мислиш ли, че може се получи?" С това ли си зает?", пита Стърн. "Само 4,2 милиона души от САЩ са получили доза от ваксината срещу COVID-19. Все едно сме страна от третия свят!"

През миналата седмица Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в страната, определи разпространението на коронавирусната ваксина като "разочароващо". Администрацията на Тръмп беше възприела за цел да постави на 20 милиона души първа доза ваксина срещу COVID-19 до края на годината. Към 2 януари центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че в САЩ са приложени 4,2 милиона дози.

"Нещото, което наистина ме вбесява, е, че това проклето правителство, което едва крета, не може да разпространи ваксината", възропта 66-годишният радиоводещ и допълни, че възнамерява да се ваксинира. "Служителите на първа линия в болниците не могат да я получат, а ти провеждаш телефонни разговори, за да сложиш край на изборите! Какво се случва с тази страна? Толкова е разочароващо, че не можем да ваксинираме хората."

Главният хирург на САЩ Джером Адамс защити политиката на администрацията на Тръмп за справяне с разпространението на ваксината миналата събота и посочи, че за последните 72 часа са били инжектирани 1,5 милиона дози.

"Заключени сме в къщите си и този проклет човек... "Знам как ще си прекарвам времето - ще се опитам да убедя всички, че спечелих изборите", заявява Стърн.

Накрая Стърн призова президента да признае Байдън за победител.

"Ти не спечели. Свърши се. Прибирай се в ш*баната Флорида."