Друг виновник, а не ДПС ще изскочи от разплитането на аферата с КТБ. Това бе в основата на тезата на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на дебатите за актуализация на държавния бюджет за тази година.

Необходим е всеобхватен катарзис. Да се потърси конкретна политическа и наказателна отговорност за КТБ, каза председателят на движението.

Местан призова да не бъде заблуждавано българското общество и да се каже ясно:

Гарантираните депозити на част от българските граждани в КТБ ще се изплащат с данъците на всички български граждани. Това ще се случи, защото е такъв законът, но след това трябва да достигнем до истината и отговорните да си понесат отговорността. За КТБ никой не е света вода ненапита, каза Местан.

Според него 5 редовни и 2 служебни правителства са отглеждали и са се грижели за експанзията на КТБ. 

Това не е била нормална банка, а по-скоро пирамида. Трябва да достигнем до зачатието ѝ през 2000 г. Да се видят месечните тлъсти хонорари и наеми. Кои от тях са с адрес ДПС и да се види дали обществото не е облъчвано съзнателно, че КТБ е банка на Сараите. Това е политически син език, който продуцира митологеми. Този син език трябва да се ваксинира, а единствената ваксина за него е истината, вербализира лидерът на ДПС под овациите на депутатите си.

Местан припомни, че именно неговата партия е внесла законопроект за разкриването на банковата тайна в КТБ. 

Ако истината ни улучи, ще поемем отговорност. Но ако се окаже, че КТБ е била банка на други политически сили, нека и те поемат отговорност, добави той.