Една от най-големите държави в света - Индонезия - започна своята ваксинационна кампания с амбициозен план. Правителството планира да ваксинира 70% от своите 267 млн. жители в следващите 15 месеца.

В добавка, след като се погрижат за лекари и работници на първа линия, индонезийците няма да ваксинират първо най-възрастните, а най-младите - хората между 18 и 59 години.

Причините за това са няколко. Първо, изтъкват специалисти, възрастните хора са далече по-способни да се изолират продължително време и да поддържат минимални контакти. Те пътуват по-малко и съответно са по-слаби разпространители на заразата.

Второ, имунизирането на работната сила на страна значително ще ускори излизането от икономическата криза, която върви ръка за ръка с пандемията.

Третата причина обаче е най-сериозна - за момента Индонезия има достъп само до китайската ваксина Sinovac. А тя, за разлика от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, все още не е тествана върху най-възрастните - над 60-годишна възраст.

Специалистите не се изказват твърде критично към този подход - ваксинацията със сигурност ще намали бързо заразата, и ако в действителност достигнат добра скорост, това с коя демографска група са започнали първо може да няма голямо значение. Индонезия очаква общо 125,5 млн. дози от ваксината на Sinovac, като 3 млн. дози вече са пристигнали в страната.

Критиците на правителството обаче считат плана за бърза ваксинация твърде амбициозен. Местните са много притеснени и от локалния вариант на антиваксърски истерии - слуховете, че във ваксината се ползват свински продукти (което е вярно за някои ваксини). Това би било сериозен проблем в най-голямата мюсюлманска държава в света, но китайците уверяват, че продуктът на Sinovac не ползва свински желатин.