Майк Пенс - американският вицепрезидент и втори в йерархията на държавната власт след Доналд Тръмп, не изключва възможността за задействане на 25-ата поправка на конституцията на САЩ, за да се отстрани от поста му действащия американски президент. Това са заявили източници на CNN пред медията в условията на конфиденциалност. 

Именно според тях екипът на Пенс обмисля всички варианти, но американското издание изрично подчертава, че вицепрезидентът се надява, че няма да му се наложи да пледира недееспособност на Тръмп, както предвижда поправката. Екипът на Пенс и самият той смятали, че допълнителното напрежение от задействането на разпоредбата може да вкара в САЩ в допълнителен риск за сигурността. 

Все пак източниците твърдят, че Пенс не изключва това като краен вариант, особено ако поведението на Тръмп стане "още по-непредсказуемо". Ако се стигне дотам именно Майк Пенс ще поеме властта в Белия дом до инагурацията на избрания за президент Джо Байдън. 

Широкообсъжданата 25-а поправка на американската конституция предполага, че действащият президент може да бъде отстранен от поста предсрочно, заради недееспособност. Текстовете гласят, че е нужно да се определи процедура за установяването на тази недееспособност, по време на която властта преминава в ръцето на вицепрезидента. 

Междувременно Пенс потвърди и че ще присъства на инагурацията на новия властелин в Белия дом. Самият Тръмп заяви, че няма да се появи на 20 януари. 

Какви са другите варианти пред Доналд Тръмп - можете да прочетете тук.