Относително спокойният живот на национално представените български работодателски асоциации беше сериозно нарушен днес. Националният съвет за тристранно сътрудничество е отказал да допусне до своите срещи Българската работодателска организация "Иновативни технологии" (БРАИТ), а пък тя  изпрати гневно писмо до медиите, в което първо поиска обяснение, а после пряко обвини правителството в непрозрачна процедура, а другите организации - в манипулации. 

Историята с БРАИТ и нейната битка да седне на масата с четирите големи асоциации - Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ), продължава вече няколко месеца. Признаването й за работодателска организация е важно, защото дава право именно на участие в такъв тип достъп до властта и възможност за пряко участие във вземането на решенията на НСТС. Според другите асоциации обаче БРАИТ не отговаря нито на правните, нито на количествените критерии, за да бъде призната. Беше назначена и специална комисия, която да прецени това, и нейните изводи бяха категорични и изпратени в Министерството на труда и социалната политика. 

Очевидно днес правителството е решило да приеме тези аргументи и на организацията, свързвана неофициално с бившия президент Росен Плевнелиев, е отказан достъп до НСТС. В отговор от БРАИТ казват, че не признават резултатите от "непрозрачната процедура" и че ще потърсят правата си в съда. 

"Днес българското правителство не просто отказа достъп до НСТС на иновативните индустрии в страната (аутомотив, ИТ, биотехнологии, възобновяеми енергоизточници, изкуствен интелект и мн. др.), но и даде ясен сигнал, че развитието на иновативната икономика в полза на българските граждани не е негов приоритет", пишат оттам. 

От новата организация дори стигат по-далече, като казват, че именно поради подобно отношение България е изгубила ключови инвестиции като "завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на "Майкрософт" в посока Гърция, два ключови проекта за производството на батерии за
електромобили, рудодобивни проекти в посока Сърбия, два завършени завода за батерии за електромобили в посока Унгария и Полша".

Оттам казват още, че дори били предоставили на правителството план, чрез който ще могат да се генерират инвестиции за 40 млрд. лева. Те щели да са насочени към създаването на "софтуерни продукти следствие от съкращаване на веригите за доставки и "умното" използване на ресурсите и потенциала, чрез коригиране на институционалните недостатъци основно в образованието, дигиталните услуги и пазарните недостатъци". Нищо от това обаче няма да се изпълни, казват от БРАИТ, ако няма предвидимост в нормативната среда и прозрачност на публичните процедури. 

"И как да очакваме инвеститорите да игнорират тази непревидимост и непрозрачност, ако тя се кулминира на най-високо ниво – в процеса по оформяне на Националния съвет за тристранно сътрудничество, и по-специално в работата на отговорната Комисия към Министерството на труда и социалната политика."

В писмото на БРАИТ следват редове с тежки обвинения към другите работодателски организации, които организираха Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност на асоциациите на работниците и работодателите, както е цялото й име. 

"Тук ще споменем за разпределяне на пълномощни за представителство посредством жребий, „за да няма сърдити“, приемане на непознати в правния мир на България „браншови пълномощни“, чрез които нищо неподозиращи български компании са вписвани в работодателски организации, постоянно разнасяне на официално входирана документация насипно в кашони и кутии, конфликт на интереси на председателя на комисията, както и редица шокиращи дискусии по време на заседания на Комисията, които са в разрез с принципите на правовата държава."

Следват и няколко въпроса, които са отправени към "отговорните институции".

  1. Защо нито един български работодател не може да провери дали неговото дружество е включено в произволна работодателска организация, легитимно или нелегитимно (без лично подписано пълномощно)?
  2. Защо пакетите с пълномощни на работодателските организации не са публични?
  3. Защо преброяването се извършва в тъмни стаички от неназовани публично хора?
  4. Намира ли правителството за притеснително явната кражба на юридическа самоличност на редица български и чуждестранни компании, включително такива, чиито дялове се търгуват на чуждестранни фондови борси, с всички произтичащи правни, дипломатически и икономически рискове?

Според БРАИТ българските работодатели са причислявани към другите асоциации без тяхното знание. Дори имало членове точно на БРАИТ, които били записани в други органиации. "Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата."