С най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа" ходжи проклеха Висшия съдебен съвет(ВСС) и един от кандидатите за председател на Софийския апелативен съд (САС) - съдия Стефан Гроздев. Според мюсюлманските духовници ВСС угнетявал религията. Днес ВСС трябва да избере шеф на столичния Апелативен съд, като освен Гроздев за поста кандидатства и Веселин Пенгезов.

Проклятието, прочетено от Недим Генджев срещу съдия Стефан Грозев. Снимка Веселин Боришев

Бившият главен мюфтия Недим Генджев определи ритуала като молитва за проклятие. Ходжите разпространиха текста на молитвата. В него посочват, че Стефан Гроздев е олицетворение на магистратската зависимост от модела „#Кой". Проклятието, произнесено от вярващите, ще тегне над него и поколенията му и ще последва всички безпринципно подкрепили Гроздев, предвещават още ходжите.

Неодобрението на мюсюлманите към съдия Стефан Гроздев е свързано с негов доклад, след който е разпределено и образувано Ф.Д. №854 от 2011 г. С решението е регистриран настоящия мюфтия Мустафа АлишХоджите смятат постановеното от него решение за нищожно, незаконосъобразно и неправилно, и са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да отмени въпросното решение. До момента няма отговор от прокуратурата и Генджев решил да се намеси с "духовна сила".

Стефан Грозев (вляво) и Веселин Пенгезов. Снимка Веселин Боришев

Недим Генджев заяви, че за 25 години е произнасял т.нар. молитвата за проклятие на трима души и коментира, че до един месец всеки член на ВСС, който подкрепи кандидатурата на Стефан Гроздев за председател на САС, ще бъде застигнат от проклятие.

"Моля се на Аллах, за да накаже тези, които ще гласуват за Стефан Гроздев", подчерта той.