Възмутен от видеоклипа с полицай, който невъзмутимо взима 20 лева рушвет от нарушител на пътя, премиерът Бойко Борисов влезе в старата си роля на главен секретар на МВР и начерта мерки за справяне с корупцията в системата. Императивно Борисов постави задача на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков да издаде заповед, с която да приложи спуснатите от него мерки. А именно - всяка проверка на пътя да се прави от "квалифицирани хора", които ще се заснемат с камера докато я извършват. Проверка, извършена без видео контрол, няма да се счита за легитимна.

Това става ясно от част от стенограмата от правителственото заседание, провело се днес. По разпореждане на Борисов тя бе публикувана два дни предварително (стенограмите обикновено се публикуват в петък).

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума", казва премиерът.

"Господин Вучков да съобрази със закона и да издаде една заповед (повтарям, внимателно я огледайте да е съобразена със закона) на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура. Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе - спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало", развива идеята си Борисов.

В разговора се включва и икономическият министър Божидар Лукарски, като принципал на агенцията за метрологичен контрол. Той разказва как в агенцията постъпвали сигнали, че униформени си купували частни дрегери, радари и др. подобни средства за проверки, спирали хората по пътя и на база тези "несертифицирани" уреди ги изнудвали за подкуп. Сигналите Лукарски щял да предаде на колегата си Вучков.

"Колега Лукарски, още днес след обяд с министър Вучков, и който Ви трябва, плюс тази агенция, седнете и извикайте, ако трябва, Вучков, всички областни началници плюс СДВР и всички останали. Вземете го на ръчен контрол. Ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват", обръща се премиерът към икономическия министър и продължава с наставленията:

"Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „Х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, „Дайте дрегерите и дайте радарите!”". 

След което се впуска в съждения за това, че именно заради подобни неща, случващи се на улицата, хората се избивали - "взимат лесно книжки, пият и карат", "знаят, че като ги спре, си носят готови пари", а после "отиват при Калфин (социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин, б.а.) да плаща за болни и нетрудоспособни". 

Само часове след нареждането на Борисов, Лукарски нареди Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да започне извършването на внезапни проверки за използваните от Пътна полиция анализатори на алкохол в дъха и скоростомери, рапортува ведомството.

Според стенограмата после премиерът се прехвърля на темата с битовата престъпност. Да, хубаво е да се хващат големи пратки с наркотици и да се получават за това похвали от чуждите служби, но "в същото време на един са откраднали козата, на друг му взели телевизора, на човека му е мъчно, криво му е". 

Затова и Борисов разпорежда да се спази предизборното обещание на ГЕРБ за засилване на полицейското присъствие в малките населени места, "като във всяко село да има".

Това са нещата, които очакваме, защото Вежди Рашидов сутринта дойде и ми каза: „Докога МВР ще ни е галеното дете и такива огромни милиарди ще даваме там, а пет милиона не ми давате за култура”. Разбра ли ме Вучков?", "скарва" се на министъра си Борисов и го пита какво ще каже в свое оправдание.

"Няма нужда да се оправдавам, нито да се правим на изненадани от това, което излезе като клип онази вечер, защото не е тайна, че е ежедневие", казва в своя защита вътрешният министър. И посочва, че е "за" идеята проверките на пътя да се извършват под видеоконтрол. Казва и, че е разпоредил всички пътни полицаи да минат през проверка за професионални качества и умения. 

Но хвърля бомба като съобщава, че въпросният катаджия от клипа, сам е поискал да напусне системата, но и да... си вземе обезщетенията (ен на брой заплати накуп), които по закон иначе му се полагат. Вучков дава заявка, че това няма да се случи.

На финала министърът посочва, че му се иска на МВР да не се гледа като на галеник на кабинета, защото проблеми имало във всички ведомства, недостиг на средства също. В заключителен коментар премиерът посочва:

"Надали тук има някой, който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите. Аз искам тази професия да се носи с чест".