Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отмени решението си, с което орязваше цените за изкупуване на произведената от т.нар. американски тецове енергия. Това стана ясно от изявление пред журналисти на председателя на комисията Светла Тодорова. Успоредно с това регулаторът настоява правителството да преговаря с тецовете за по-ниски изкупни цени на енергията.

В края на май ДКЕВР изискаа от НЕК и ТЕЦ-овете „Контур Глобал Марица Изток 3“ и „Ей И Ес 3С Марица изток 1“, които са собственост на американски инвеститори, да започнат преговори за промени на дългосрочните договори за изкупуване на ток. Искането е цената, по която държавната компания изкупува електроенергията да бъде намалена.

Допълнително енергийният регулатор промени параметрите на споразуменията с "мариците", като намали пълната цена на енергията от ТЕЦ "Eй И Ес – 3C Марица Изток 1" с 30% и тока от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" с 20%.

Скоро след тази мярка ДКЕВР сезира и Европейската комисия, за да прецени дали високите изкупни цени не представляват непозволена държавна помощ.