СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Престъпна банда с най-вероятен тартор жена обра днес банка в западногерманския град Аахен и потъна в неизвестност.

Задигнатата сума е значителна, оповести полицейският говорител Вернер Шнайдер, но не посочи подробности. Според изтекла информация сумата е 6-цифрена.

Обраната банка “Пакс” е на германската католическа църква с централа в Кьолн. Тя се намира в центъра на Аахен, в непоследствена близост до катедралата.

Шестимата бандити са проникнали в нея около 8,30 ч сутринта, преди началото на работния ден, сочат първоначалните данни от следствието.

Те причаквали служителите от засада. Накрая всичките 16 души персонал били вързани. Те нямали никакъв достъп до паникбутона. Банковите служители били заплашвани с огнестрелно оръжие. След като бил издаден кодът на сейфа, престъпниците задигнали парите в наличност и успели да избягат.

Според свидетели на бягството шестимата нападатели били облечени в черни дрехи. Всички били с тъмни слънчеви очила и перуки – 5 черни и една руса. Команди давала жена, която говорела немски без акцент. Това дава основание да се предполага, че тя е тарторката на бандата.

При бягството в близост до банката били захвърлени дрехи.

Захвърлените от бандитите дрехи

Полицията пристигнала незабавно. Силите на реда веднага поискали да им изпратят обучени кучета от полицейския кучкарник в Дортмунд, които по миризмата на дрехите да тръгнат по следа.

Алармирани са и органите на реда в съседните държави Холандия и Белгия. Град Аахен се намира на място, където се срещат трите граници – германската и на двете съседки.

Оповестен е немски телефонен номер, на който свидетели да се обаждат при гарантиране тайната на самоличността им – 0241/95770.

До този момент от обирджиите няма следа.