Парламентът отхвърли на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от "Атака" и БСП. Двата проекта предлагаха премахването на плоския данък върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък.

Отпадането на плоския данък бе подкрепено от БСП, БДЦ, Атака, но и от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ. Против бяха ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС.

"Гласувах против двата законопроекта така, както и цялата ПГ на ДПС не само защото сме дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без нашите гласове плоският данък вече щеше да е в историята". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. „Ако ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането да не подкрепя, първата реформа щеше да бъде факт. Тя щеше да бъде реформа не в посока, която ГЕРБ и Реформаторския блок са заявили политика. Ще ви припомня думите на Лютви Местан при откриването – без ДПС ценностно мнозинство в това Народно събрание не може да има“, каза още Цонев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също мотивира защо ПФ подкрепя отпадането на плоския данък. "България е най-бедната страна в ЕС и задължение на всички управляващи е да търсим начини и пътища за облекчаването на нашите най-бедни сънародници”, заяви Симеонов. „Втората причина, поради която ще подкрепим този законопроект, е че той съвпада с основна позиция от програмата на ПФ, с която сме агитирали нашите избиратели да ни изберат", допълни той. Плоският данък бил една от точките, по които ГЕРБ и ПФ останали на различни позиции по време на преговорите за новото правителство.

Симеонов заяви, че от ПФ са съгласни с "Атака", че не трябва чужди капиталисти да изнасят българските доходи. Той се обърна към ГЕРБ и ги призова да проявят отговорност в момент на тежка криза и да се включат в процес на съгласуване на позициите, в резултат на който да се постигне компромис.

"От дълги години усещането за несправедливост се налага като постоянно отношение към властта, към държавата, независимо кои партии са на власт. Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост". Това каза председателят на БСП Михаил Миков.

„Разсъждението за бюджета като цел, за фискалната стабилност като цел за бюджетния дефицит, като цел в крайна сметка кара хората да смятат, че по-справедливият живот на хората не е цел за властта”, каза още Миков. Той заяви, че плоският данък от 10%  е бил въведен в момент, когато икономиката на страната е била в растеж и посочи, че може би това е отложило за около година ефектите от кризата в България.

Според Миков българският народ живее с усещането, че "болен здрав носи, че най-ниско доходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически и стопански неудачи". Той посочи, че България освен, че е от изключенията в ЕС с плосък данък, е страна която е на първо място по бедност в ЕС и е с най-висок процент бедни работещи. „Без да се стимулира потреблението не може да има стопанско икономическо развитие”, коментира Миков.

"Виждам днешното предложение на БСП като катарзис, като поправка на решение, което сме взели преди". Това каза от парламентарната трибуна Георги Кадиев от БСП. Така той отговори на упреците на "Атака", че плоският данък е бил въведен по времето на тройната коалиция, когато БСП доминираше във властта, а премиер бе лидерът й Сергей Станишев. "Кой наложи плоския данък и как се появи, аз и до ден днешен не знам. Считам, че това е грешка на БСП. Може би беше правилно за България за избягване и укриване на данъци. Но не вървеше на една лява партия като БСП да избяга от корените си и да предложи такова решение“, заяви Кадиев.