Рожденият си ден днес корифеят на българската гастроентерология д-р Крум Кацаров посреща вече като професор. Месец по-рано той беше избран и за "Лекар на годината" от Българския лекарски съюз.  

И без тези признания началникът на клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА проф. д-р Кацаров е доказал, че е блестящ професионалист, отдавна спечелил 200- процентното доверие на своите пациенти.

Професионалната визитка на проф. Кацаров е внушителна. Тук ви напомняме част от нея в синтезиран вид.

Д-р Крум Кацаров започва кариерата си от асистент, в момента е един от водещите специалисти в областта на гастроитестиналната ендоскопия в страната. Специализирал е в Университета "Гьоте" във Франкфут, в Холандия, "Чернодробна трансплантация" в Есен, Германия, в Амстердам, в Токио, в Кушен, Париж и Сан Антонио в Съединените щати. Научната степен "Доктор на медицинските науки" придобива след защита на тема: "Усложнения при чернодробна трансплантация – диагноза и лечение" – 2014 г.

До момента има 142 публикации, участие в 7 книги и монографии. Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар на Българската асоциация на хирурзите, гастроентеролозите и онколози, а от 2011 г. е член на Борда на Българското трансплантологично дружество. Участва в дейността на Комисията по трансплантация на органи, тъкани и клетки. Член е на две престижни европейски организации. Бил е организатор и ко директор от българска страна на два международни ендоскопски курса. 

Визитката не включва тънкото чувство за хумор на професора, способността му да надгражда, неуморното му желание да пътешества.

За известно време Кацаров беше и изпълняващ длъжността директор на ВМА, като заради политическата конюнктура в края на съществуването на предишното правителство на БСП и ДПС не беше назначен на поста за постоянно.

От тази иначе не особено справедлива развръзка обаче многобройните му и благодарни пациенти се оказаха големите печеливши.