Туитър временно блокира акаунт на американска депутатка от ултрадясното крило в Републиканската партия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

До блокирането се стигна, след като Марджъри Тейлър Грийн, представителка на Джорджия, неотдавна избрана в Конгреса и симпатизирала в миналото на движението, привърженик на конспиративните теории QAnon, изрази съмнения за балотажа в своя щат, състоял се на 5 януари. Депутатката написа в социалната мрежа, че на балотажа е имало измами, без да привежда доказателства в подкрепа. Туитър първо маркира съобщението, за да не може да се претуитва, но после реши да забрани акаунта за 12 часа за нарушение на етичните правила на социалната мрежа.

Тейлър Грийн протестира срещу временното блокиране на акаунта й. Тя каза, че картелът от Силициевата долина е предприел атака по няколко фронта, за да заглуши свободата на словото в Америка, като е изгонил от платформите Доналд Тръмп и е прочистил известен брой консервативни акаунти.

След щурма срещу американския Конгрес туитър закри за постоянно акаунта на Доналд Тръмп и премахна 70 000 акаунта, свързани с "КюАнон". Фейсбук пък закри профила на Тръмп за неопределено време и започна да премахва всички съобщения, свързани с лозунга "Спрете кражбата", визиращи кражбата на изборите. "Гугъл" и "Епъл" изключиха консервативната социална мрежа "Палмър", ценена от привържениците на Тръмп, от платформите си за сваляне на приложения, а "Амазон" я изхвърли от сървърите си.

В същото време министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е арестуван административен служител, заемащ изборна длъжност в щата Ню Мексико, който заплашил да отиде във федералната столица Вашингтон с огнестрелни оръжия, за да протестира срещу инаугурацията на избрания президент Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Задържаният Куой Грифин е бил основател на група, наречена "Каубои за Тръмп". Той е бил арестуван по обвинения, свързани с атаката от 6 януари срещу американския Конгрес.

Грифин е бил сред тълпата, щурмувала сградата. Той е бил на стълбите на Капитолия, но не е влязъл в сградата. Не става ясно дали тогава е бил въоръжен. После се върнал в Ню Мексико и заявил на заседание на окръжния съвет на Отеро, че планира да отиде отново във Вашингтон, въоръжен с автомат и револвер, за да протестира срещу встъпването в длъжност на Байдън тази сряда.

Досега федералните власти са повдигнали обвинения на над 100 души във връзка със събитията на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, плячкосаха офиси и в някои случаи нападнаха полицаи. Следователи анализират над 140 000 видеозаписа и снимки от мястото на събитията.

Малки групи привърженици на Доналд Тръмп, някои от които носещи огнестрелни оръжия, се събраха пред строго охраняваните законодателни събрания на някои от американските щати, предаде Асошиейтед прес. Няма информация за сблъсъци. Полицейското присъствие беше засилено, а в подкрепа на полицията бе пратена и Националната гвардия. На места правохранителните органи бяха повече от демонстрантите.

Протести имаше в Охайо, Тексас, Орегон, Невада и др. На места протестиращите бяха 10 души, на други около 20. В Невада протестът се сведе до самотен демонстрант с плакат пред местния Конгрес, където месеци наред привърженици на Доналд Тръмп се събираха през уикендите.

Мерките за сигурност бяха затегнати през последните дни, след като ФБР предупреди за риск от въоръжени протестиращи във Вашингтон и срещу парламентите на 50-те американски щата преди церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън.

Протестиращи, участващи във вчерашните демонстрации, твърдяха, че го правят, защото не вярват в резултатите от изборите и че ще подкрепят Джо Байдън, ако им бъдат представени доказателства, че той е спечелил законно вота. Други пък казаха, че са излезли на улицата, за да изразят подкрепа за правото за носене на оръжие.