На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. От векове предците ни вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер, като семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.

Според историята на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. Когато станала на възраст, в която младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била обречена на по-възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.

Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил отбелязан самостоятелно.

ООН е обявил днешния 21 ноември за Световен ден на телевизията (от 1996 г.), светът чества и Международния ден на приветливостта (World Hello Day — от 1973 г., по повод на войната между Египет и Израел). На тази дата болните от муковисдидоза получават подкрепа за борба с болестта си.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 21 ноември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив