Добре е, че Красимир Каракачанов коригира позицията на Валери Симеонов относно назначения за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов. От изказването на Симеонов се разбра, че според Патриотичния фронт не просто принадлежността на Исмаилов към етническа партия е пречка за назначаването му, а и турската му етническа принадлежност.

"Това противоречи на обещанията, които сме дали на избирателите ни", каза Симеонов. Би било добре това изказване да бъде коригирано от самия Симеонов, защото то е категорично неприемливо - противоречи на Конституцията, според която всички български граждани разполагат с еднакви права. Нещо повече - през цялата следосвобожденска история на България етнически турци, както и представители на всички други етнически групи участват в управлението на страната.

Масовата обществена нетърпимост към присъствието на ДПС във властта, която се прояви с пълна сила при преговорите за съставяне на настоящия кабинет е породена не от турския етнически характер на мнозинството членове и лидери на ДПС, а от факта на непоносимата корумпираност и злоупотреба с власт - както в персонален, така и в организиран формат, както на турци, така и на българи, роми и всякакви други на ръководни позиции в пирамидата на Сарая.

Ако една националистическа формация като Патриотичния фронт си позволи да остракира кандидат за институционална позиция поради етническата му принадлежност, то тя автоматично се превръща в ценен съюзник и партньор на ДПС поне в две измерения.

Първо, потвърждава оплакванията на Лютви Местан, че в управляващата коалиция е включена недемократична политическа сила, защитаваща позиции в разрез с европейските ангажименти на България.

Второ, утвърждава позицията на Местан, че ДПС е нежелана като част от парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството заради турската си етническа идентичност.

Не знам какво е допустимо за Валери Симеонов и какво - не. Зная само, че за огромното мнозинство български граждани проблем е корпоративно-търговският грабеж, проблем са корумпираните властови инструменти на Сарая, които методично съсипват българската държавност.

Този проблем може да се реши не чрез изключване на турците от управлението, а чрез целенасоченото им включване в него през институции и инструменти на властта, които гарантират законност, прозрачност и легитимност в поведението на политици и администратори.

Другото вече сме го виждали - в партньорството между ДПС и "Атака". Едните плашат избирателите си с турците, а другите - с нов "възродителен процес", сочейки се взаимно с пръст едни други. Печалбата от тези тарикатлъци е обща.

Надявам се Патриотичният фронт да не се присъедини към този модел на злоупотреба с доверието на своите привърженици.

Текстът е публикуван във фейсбук страницата на политолога Огнян Минчев, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.