Вместо с очакваните дебати по правилника за дейността на Народното събрание депутатите изненадващо се заеха със спешни, но доста спорни промени в Закона за държавната собственост.

Сред измененията ясно се откроява съкращаването на сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради „обществено значими проекти".

Новите текстове в закона са  предложени от служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Те дават възможност дори и при обжалване за отчуждаване от страна на собственика на имота инвеститорът да влезе във владение без издаден административен акт и окончателно решение на съда.

Според предлаганите текстове спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството, ако съдът реши това.

Подобен текст обаче може да се тълкува и като накърняване на правото на частната собственост.

Промените засягат обаче единствено отчуждаването при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова убеди временната парламентарна правна комисия за важността на законопроекта, като посочи, че има много изостанали и забавени значими инфраструктурни проекти, за които страната ни може да загуби европейски пари.