Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт заяви вчера, че се чувства в правото си да се изказва за състава на българското правителство. На 22 октомври той призова премиера Бойко Борисов да изключи Патриотичния фронт от управляващата коалиция и да включи на негово място Движението за права и свободи. Същото направи по-късно колегата на Верхофстадт, холандският евродепутат ХансВан Баален.

Клуб Z попита Верхофстадт, защо обсъжда българската правителствена коалиция, а  отказва да коментира тази в родната му Белгия, която също е обект на критики заради ключови постове, които получиха фламандски националсти.

"Да, изказах се за правителството в България. И за Унгария се изказах. Защото там има проблеми. Ако видя проблем в Белгия, ще кометирам Белгия", каза Верхофстадт. "Засега не виждам проблем в Белгия".

Не така мисли обаче лявата опозиция в страната му. Тя остро критикува разпределението на отговорностите в четирипарийното дясноцентристко правителство на премиера Шарл Мишел, в което участва и партията на Верхофстадт - фламандските либерали. 

Причина за критиката бяха вътрешният министър Ян Ямбон и държавният секретар по миграцията и убежището Тео Франкен от сепаратисткия Нов фламандски алианс.

Те отказаха ясно да се разграничат от свои политически предшественици, които са сътрудничили с нацистите при германската окупация на Белгия през Втората световна война. Франкен беше предизвикал масово възмущение с присъствието си на юбилейно тържество на колаборациониста Боб Маас, противоречива фигура в белгийската политика.

Според евролибералите „крайнодесният“ и „популистки“ Патриотичен фронт няма място в българско правителство, което претендира да е проевропейско.

Верхофстадт (61 г.) беше министър-председател на Белгия начело на три правителства от 1999 до 2008 година. През 2009 година той беше избран в Европейския парламен и оглави там групата на Алианса на либералите и демократите да Европа, в която членува ДПС.