Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов готви пакет от законодателни мерки за промени в здравеопазването, които ще бъдат внесени в Министерския съвет до края на месеца. Преструктуриране на системата за финансиране на здравеопазването е една от най-важните промени. Това стана ясно при представянето на екипа на здравния министър. 

Москов обясни, че реформата в парите за здраве се касае най-вече за начина, по който в момента се плаща от Здравната каса и за надграждащ модел на здравно осигуряване. Предвижда се и увеличаване на контролните функции както на Министерстовото на здравеопазването, така и на НЗОК.  Министърът увери, че бюджетът на МЗ и Касата за следващата година няма да бъдат по-ниски от сегашните.

От здравното ведомство предвиждат и промени в спешната помощ, свързани с подобряване на инфраструктурата, санитарния транспорт и медицинската апаратура. Очакват се и по-високи заплати за спешните медици от догодина. Предвижа се и въвеждане на нива на спешност за да има ефективно разделение между отделенията и доболничната помощ. 

Обмисля се и промяна на потребителската такса за пенсионерите. Здравният министър обясни, че сумата няма да остане 1 лев. Не стана ясно дали от 2015 г. пенсионерите отново ще плащат по 2,90 лв. за преглед при личния лекар. Потребителската такса за пенсионери при джипито беше намалена на 1 лв. в мандата на кабинета „Орешарски”. Според министър Москов това е довело до нуждата от 15 млн. лв., което е било една от причините за актуализация на парите за здраве.

Министър Москов обяви официално и ресорите на заместник-министрите на здравеопазването, които станаха ясни още във вторник. Д-р Бойко Пенков ще отговаря за въвеждане на електронно здравеопазване, управление на търговските дружества, собствеността и капиталови разходи, регулиране и осигуряване на лекарствени продукти и медицински изделия, както и за регулиране на дейности, свързани с наркотични вещества.

На д-р Ваньо Шарков са поверени медицинските дейности управление при кризи,медицинското образование, квалификация и следдипломно обучение в системата на здравеопазването и провеждане на обществени поръчки. Д-р Адам Персенски ще занимава с администриране на международни проекти и на специализирани донорски програми, европейска координация и международни дейности,  промоция, превенция и контрол на общественото здраве, както и дейности, свързани с лекарствени продукти, включително ваксини, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор на  Република България.