Третото, най-важно и обемно дело от сагата "Росица Караджова срещу Националния филмов център" се състоя и бе отложено за 5 март. През това време адвокатът на Караджова трябва да представи оригиналите на документите, с които се доказват нарушенията на художествената комисия на НФЦ, заради които бе заведена жалбата в Административен съд.

Можем само да се надяваме, че доказателствата няма да изчезнат или да бъдат фалшифицирани своевременно, подобно на тефтерчето на Филип Златанов. Но каквото и да се случи на 5 март, неоспоримият факт е един: 6 милиона лева от субсидията за филмопроизводство остават блокирани до приключване на делото. Което от своя страна значи, че до края на тази календарна година те няма да бъдат употребени по предназначение и ще бъдат върнати в държавния бюджет - такъв е законът.

Други едни 6 милиона трябва да бъдат гласувани и разпределени на втората сесия в близките дни. Нарушенията не са отстранени. Познайте какво ще се случи и с тези пари.

От всичко това пострада кой? Българското кино. Няколко филма няма да бъдат произведени. Защо? Заради ината на гилдията да крепи на поста му и. д. директора на НФЦ Георги Чолаков (на който му изтече законният срок, но какво от това). Тоест, да отстоява статуквото. Което статукво, както на всички вече е известно, е изтъкано от задкулисни договорки, нечестни игри, корупционни практики, плъзгане покрай правилници и закони, несъответствие с европейските правила за субсидиране на национална кинопродукция.

Ще добавим, че първата сесия за документално кино също е блокирана - от режисьора Георги (Джеки) Стоев, а тази за копродукции - от режисьора Камен Калев. Както забелязвате, не е само Росица, нали?

Но който от гилдията си позволи да се обади, то беше все в подкрепа на Чолаков и все срещу Росица Караджова. Други, които знаем, но не желаят да ги намесваме, защото (по стара българска традиция) ги е страх и не знаят коя клика ще победи, си мълчаха. Росица спечели вече две от делата срещу НФЦ, респективно срещу абсурдните заповеди на Георги Чолаков да я изхвърли от кандидатстване на втората сесия за игрално кино. Съдът върна проекта на Караджова в списъка и постанови НФЦ да плати разноските по делата. По наши груби сметки това ще са около 5-6000 лева. Те, естествено, няма да излязат от джоба на този, който е издал заповедите (Чолаков), а от бюджета на НФЦ. Толкова лева струва разпространението на един документален филм. Честито, един български документален филм няма да бъде разпространен. Заради кого? Е, съжаляваме, но не е заради 22-годишната студентка Росица. Да не би тя да е издавала незаконни заповеди?

Както и не заради нея са блокирани субсидиите за кино. Те са блокирани заради нарушения. Чии? Чак ни омръзна да пишем това име. Не бива обаче да забравяме и кинаджиите, които го подкрепят с пяна на уста. Присъствали на вчерашното съдебно заседание описаха доста нелепа картина - засегнати от делото (не от Росица Караджова) творци (с гласувани, а неполучени субсидии) нахлули с адвокатите си, за да протестират срещу "съдебния фарс", да повтарят нелепицата, че Караджова е "агент на американски компании", "съсипва българското кино" и прочее безсмислици. Наложило се съдията да ги озаптява и да им припомня, че това, което приказват, няма нищо общо с делото.

Неоспорим факт. Делото е за:

- копиране на оценъчни карти (председателят на комисията Евгений Михайлов от члена на комисията Геновева Димитрова);
- отсъствие на член на комисията (Юрий Дачев) от заседанието за обсъждането на проектите (забранено от правилника);
- член на комисията (Валентина Илкова) не знае че проектът "Армаган - долината на смъртта" е исторически, т. е. не го е чела;
- в конкуса участват фирми със задължения от предишни проекти (забранено от правилника);
- класиране на режисьор на последно място по професионален опит, при положение, че има най-много филми;
- 6 от папките с проекта на Росица Караджова дори не са отваряни (т. е. не ще да е само Валентина Илкова пропуснала да прочете сценария);
- и още някои дреболии.

Някак си не виждаме американски интереси тук. По-скоро виждаме едно типично съветско отношение към "малкия човек" - кой си ти, че да се навираш в краката на големите, бе?

Още нещо: Комисията по конфликт на интереси най-сетне е сезирала прокуратурата по случая "Чолаков" - 6 месеца след подадената от Росица Караджова жалба и чак след намесата на омбудсмана Константин Пенчев. Комисията извикала Чолаков на разговор, той отхвърлил твърдението, комисията решила, че не може да открие тук конфликт на интереси, но сезирала прокуратурата - айде, от нас да мине. Дали има или няма конфликт на интереси, няма да повтаряме, можете да видите ситуацията нагледно ТУК и ТУК.

Вече сме го казвали в Клуб Z: А колко просто щеше да е при установяване на нарушенията и завеждане на делото гилдията сама да помоли Георги Чолаков да си подаде оставката, да бъдат отстранени гафовете и да бъде назначена нова комисия - още в началото на лятото. Росица няколко пъти повтори, че ще изтегли жалбата си моментално, след като бъдат взети мерки. Тогава всичко щеше да бъде наред и щеше да настане един живот, ех... А то виж - дойде зимата...

Не и не! Коя е тая, че ще ни казва какво да правим?!

Гилдията си обича сегашното състояние на нещата. Познава си блатото и лавира из жабунясалите му плитчини. Лапа мухи, вместо поне да се опита да го пресуши. Блато, ама си е нашичко. Министрите на културата също си правеха оглушки. Жалбата на Караджова беше заведена по времето на един отиващ си министър, продължи при един необичащ резките движения служебен, времето си летеше и сега, каквото и да стори Вежди Рашидов, парите отлитат. Цуг-цванг ли се наричаше това?  

А Съюзът на филмовите дейци (СБФД), вместо да заеме някаква позиция, написа поздравително писмо до Рашидов. В него се казва: Уважаеми господин Рашидов, дъра-бъра,... успех във Вашата дейност като министър, поемащ високоотговорната мисия да способства за развитието на българската култура, дъра-бъра... Надяваме се, че ще положите всички усилия за реализирането на дъра-бъра..., което ще позволи да се изпълнява Законът за филмовата индустрия, а и да се увеличи бюджетът за филмопроизводство, като една от най-важните духовни сфери на съвременното изкуство. 

Колеги кинаджии! Сигурно вече ме мразите и в червата, но позволете ми да ви попитам: И да се увеличи бюджетът за кино, каква полза, ако продължи да се раздава в нарушение на морални и всякакви закони и правила? Нали някой все ще блокира парите? И тогава?

Признавам, че когато на 24 юли написах първия текст по този случай - "Жална му майка на българското кино", си мислех, че малко пресолявам нещата и чак дотам няма да се стигне. Е, сбърках. Стигна и ги прескочи. Съжалявам не по-малко от всички засегнати, които няма да си направят филмите, честна дума.