Магнатът в бизнеса с минерална вода Чжон Шаншан е изместил основателя на "Алибаба" (Alibaba) Джак Ма от мястото на най-богатия човек в Китай, според списъка на списание "Хужун", предаде ДПА.

Миналата година 66-годишният мъж се е изкачил от трета на първа позиция, съобщи днес основателят на изданието Рупърт Худжуърф на онлайн събитие, организирано от китайския бюлетин "Супчaйна".

След Чжон се нареждат Джак Ма и ръководителят на китайския интернет гигант "Тенсент" (Tencent) Пони Ма.

Издигането на шефа на "Нонфу спринг" (Nongfu Spring) Чжон, който е сравнително непознат дори в Китай, е впечатляващо, коментира Худжуърф.
Заедно с империята си с минерална вода, той създава и фармацевтичната компания "Бейцзин Вантай байълоджикъл фармаси" (Beijing Wantai Biological Pharmacy).

Богатството му набъбна, след като и двете фирми станаха публични тази година. Надеждите за разработването на ваксина срещу коронавируса стимулират успеха на Вантай.

По думите на Худжуърф състоянието на Чжон се оценява на над 100 милиарда долара. Неговата фармацевтична компания струва повече от 10 милиарда долара.

"Нонфу спринг" е с централа в източния китайски град Ханчжоу, също като най-голямата платформа за онлайн търговия в света "Алибаба".

"Алибаба" и нейният шеф са подложени на натиск, тъй като Джак Ма разкритикува остро китайските регулатори в реч миналата година, припомня ДПА.
В началото на ноември 2020-а китайските власти спряха планираното първоначално публично предлагане на финансовата дъщерна компания на "Алибаба" - "Ант груп" (Ant Group).

Сега властите се стремят да постигнат преструктуриране на фирмата и да я контролират по-строго. При този процес се наблюдава спад на стойността на акциите на "Алибаба", което пък стопи богатството на нейния основател.

Списание "Хужун", чийто централен офис се намира в Шанхай, публикува класация на най-богатите китайци всяка година.